ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Γιακουτία - Κρυμμένοι θησαυροί στο «Αιωνίως Παγωμένο Βασίλειο»



H Δημοκρατία των Σαχά ή Γιακουτία ( Γλώσσα Σαχά ) είναι ομοσπονδιακό κράτος της Ρωσίας, στο Διαμέρισμα της Άπω Ανατολής. 

Πρωτεύουσά της είναι το Γιακούτσκ (210.642 κάτ.), το σημαντικότερο λιμάνι του ποταμού Λένα. Από τους Σαχά πήρε το όνομά της και η περιοχή Σαχαλίνη.
Με τα εδάφη της να απλώνονται σε έκταση 3.103.200 χλμ² (εκ των οποίων το 40% εντός του Αρκτικού Κύκλου) στην ανατολική Σιβηρία, η Γιακουτία είναι σχεδόν ίση με την Ινδία. 


Χαρακτηριστικό του μεγέθους της είναι ότι το ανατολικό της σημείο έχει 2 ώρες διαφορά από το δυτικό! Είναι όμως και μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με την πυκνότητα πληθυσμού να φθάνει μετά βίας τους 0,3 κατ. ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Το νομικό καθεστώς της Γιακουτίας (Δημοκρατία) οφείλεται στο ότι είναι η πατρίδα ενός αυτόχθονος τουρκογενούς λαού, των Σαχά (ή Γιακουτίων). 

Η Δημοκρατία των Σαχά είναι παγκοσμίως γνωστή για τα άλογα και τους πολύτιμους λίθους της - το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών εξορύσσεται από το υπέδαφός της. 

Επίσης, στα αρκτικά εδάφη της έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε όλο το βόρειο ημισφαίριο: −72.2 °C τον Ιανουάριο του 1926, στο χωριό Οϊμιακόν.

                                Γιακούτσκ: Ταξίδι στο βασίλειο του ψύχους







Κοντά στην πρωτεύουσα της Γιακουτίας, την πόλη Γιακούτσκ, υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος όπου μπορείτε να νιώσετε το πνεύμα της Πρωτοχρονιάς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.


 Η τουριστική τοπική ονομασία του είναι: «Το Αιωνίως Παγωμένο Βασίλειο» το οποίο άνοιξε το 2008. Βρίσκεται στις παρυφές του Γιακούτσκ- πρωτεύουσα της Γιακουτίας- σε ένα παγωμένο αλσύλλιο μέσα στο βουνό, και είναι κοντά στο ανθρωπολογικό συγκρότημα Κοτσούρ-Μουράν.


 Ο σχεδιασμός του σπηλαίου έγινε από επαγγελματίες γλύπτες, ο οποίοι χρειάστηκαν δύο μήνες για να τον ολοκληρώσουν.

 

Το «Αιωνίως Παγωμένο Βασίλειο» είναι μια τεράστια δομή από πάγο μέσα στο βουνό.


Η περιήγηση στο εν λόγω μουσείο ξεκινά με ένα μαγικό τρόπο: με ένα σφηνάκι βότκας σε σφηνοπότηρο το οποίο προσφέρεται μαζί με κρέας ελαφιού.


 Η οροφή, οι τοίχοι, το δάπεδο, όλα καλύπτονται με όμορφα κρύσταλλα πάγου και ο μεταβαλλόμενος φωτισμός δημιουργεί μια χρωματική παλέτα παρόμοια με το ονειρικό Βόρειο Σέλας.

 

Οι κρύσταλλοι στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν είναι τόσο μεγάλοι, όσο είναι μπροστά από το σπήλαιο. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόρτα συχνά ανοιγοκλίνει, φέρνοντας υγρασία στον αέρα, που στη συνέχεια κρυσταλλώνεται στους τοίχους και την οροφή.

 

Αυτή η σπηλιά από πάγο είναι τεράστια, με δαιδαλώδη περάσματα και πολύχρωμο φωτισμό!


 O Γιακούτιος, Βασίλι Άτλασοφ ποζάρει με την εθνική φορεσιά του μπροστά από το παγο-σπήλαιο "Πνοή Ολυμπιάδας", που βρίσκεται στην περιφέρεια Αλτάσοβο Ους Κουτ, της μακρινής Δημοκρατίας της Γιακουτίας



ΠΗΓΗ. 1.  gr.rbth.com
              2. el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου