ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορική προσελήνωση κινεζικού ρομποτικού σκάφους στην επιφάνεια της Σελήνης

 


Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang'e 5 προσεληνώθηκε με επιτυχία χθές, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του, στόχος της οποίας είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Το βάρους 8,2 τόνων διαστημικό σκάφος, απογειώθηκε από το διαστημικό αεροδρόμιο Wenchang στη Νότια Κίνα στις 24 Νοέμβρη και έφτασε πάνω από τη Σελήνη το Σαββατοκύριακο. Προσεληνώθηκε στο «Mons Rümker», ένα υψηλό ηφαιστειακό σύμπλεγμα σε μια κοντινή περιοχή που είναι γνωστή ως «Ωκεανός των Καταιγίδων» (Oceanus Procellarum) και αποστολή του είναι να εξετάσει το περιβάλλον και να συλλέξει περίπου 2 κιλά ρεγόλιθο (σ.σ. σεληνιακό «χώμα») το οποίο θα στείλει σε ένα διαστημικό όχημα που βρίσκεται σε τροχιά, το οποίο θα μεταφέρει τα δείγματα στη Γη.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκέμβρη. Η αποστολή ακολουθεί τις δύο προηγούμενες αποστολές της Κίνας στη Σελήνης, το Chang'e-3 το 2013 και το Chang'e-4 πέρυσι.

Έχουν περάσει 44 χρόνια από την τελευταία ανάλογη αποστολή. Αυτή ήταν η αποστολή της ΕΣΣΔ «Luna 24», η οποία πήρε λιγότερο από 200 γραμμάρια. Μέχρι στιγμής συνολικά περίπου 400 κιλά σεληνιακού βράχου και εδάφους έχουν φτάσει στη Γη από αποστολές των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.


Ωστόσο, όλα αυτά τα δείγματα ήταν πολύ παλιά -ηλικίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ετών. Τα υλικά από το Mons Rümker, από την άλλη πλευρά, είναι όχι περισσότερο από 1,2 ή 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να πάρουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογική ιστορία της Σελήνης. 

Τα δείγματα θα επιτρέψουν επίσης στους επιστήμονες να βαθμονομήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το «χρονόμετρο» που χρησιμοποιούν για τη γήρανση των επιφανειών στους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

 

ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου