ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Μαρινάδες για όλα τα κρεατικά και οδηγίες για τέλειο ψήσιμο




Μαρινάρετε τα κρέατα και τα πουλερικά  σας με υπέροχες μαρινάδες
και ψήστε τα με τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσετε πεντανόστιμα, μυρωδάτα, μαλακά ψητά…



Μαρινάδες για κοτόπουλο

 

Τρεις διαφορετικές μαρινάδες για να καλύψουν όλα τα γούστα. Απλώστε τις με πινέλο πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο. 
Στη συνέχεια ψήστε το κοτόπουλο στη σχάρα, αλείφοντας κατά καιρούς με την υπόλοιπη μαρινάδα. (Κάθε μαρινάδα είναι αρκετή για να μαρινάρετε ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο ή 4 φιλέτα από στήθος).


1. Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


2. Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από ένα lime
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη


3. Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

  • 100g γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

*Ψήστε μαζί στην ίδια σχάρα διάφορα κρεατικά (μπιφτέκια, λουκάνικα, σουβλάκια) για περισσότερη νοστιμιά και ποικιλία!


 

Μαρινάδες για χοιρινό

 

Αφήστε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 6 ώρες μέσα στη μαρινάδα ώστε να πάρουν τις μυρωδιές της μαρινάδας και να μαλακώσει το κρέας (υλικά για 3-4 μέτριες μπριζόλες).


1. Μαρινάδα με κρασί και κόλιανδρο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους



2. Μαρινάδα με πορτοκάλι και μέλι

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι



3. Μαρινάδα με μπύρα και κρεμμύδι

  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες



4. Μαρινάδα με ρίγανη και μαϊντανό

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό



Μαρινάδες για αρνί

 

Τα υλικά είναι για περίπου 1 κιλό παϊδάκια αρνιού.


1. Μαρινάδα με θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού

 


2. Μαρινάδα με μέντα και λεμόνι

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
  • Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού


 

3. Μαρινάδα με γιαούρτι και φασκόμηλο

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 100γρ γιαούρτι
  • 3 κλωναράκια φασκόμηλο 


Λαχανικά στη σχάρα 

Σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να μπει στη σχάρα. Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουν πολύ χρόνο να ψηθούν. 
Αν λοιπόν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία βράστε τα λαχανικά πριν τα ψήσετε. 
Ψήστε σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζετέ τα συχνά γιατί καίγονται εύκολα. 
Μια ωραία ιδέα είναι να τα περάσετε από ξυλάκια σαν σουβλάκι. 
Τα καλύτερα λαχανικά για γκριλ είναι ντομάτες, μανιτάρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές και φυσικά καλαμπόκι. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κρεμμύδια μέσα σε αλουμινόχαρτο, να τα στριμώξετε μέσα στη στάχτη δίπλα από τη φωτιά και να τα βγάλετε στο τέλος του ψησίματος: σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι!

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ  
  Ψητό λουκάνικο, ψητά μπιφτέκια και σουβλάκια

Τα λουκάνικα παίρνουν αρκετό χρόνο να ψηθούν. Θα χρειαστεί να τα ψήσετε σε μέτρια φωτιά. Αν τα βάλετε σε δυνατή φωτιά, τότε θα καούν απ” έξω μέχρι να ψηθεί το εσωτερικό. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. 

Διαλέξτε κάποιο χωριάτικο λουκάνικο με κάποια χαρακτηριστική γεύση: με πράσο, κρεμμύδι, ρίγανη ή ακόμα και πορτοκάλι!

Τα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι, ελαιόλαδο και λίγη τριμμένη φρυγανιά. 
Αν θέλετε να προσθέσετε και κρεμμύδι, καλύτερα θα ήταν να ήταν περασμένο από τρίφτη ή μπλέντερ και όχι ψιλοκομμένο. Επίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.

Αν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.

Τρόπος και χρόνος ψησίματος


Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. Στον πρώτο ψήνετε ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα (σε απόσταση τέτοια ώστε το κρέας σας να μην «αρπάξει» αμέσως εξωτερικά και μείνει εσωτερικά άψητο). Έτσι ψήνετε επίπεδες τροφές με μικρό πάχος όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.

Στον δεύτερο έχετε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετείτε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. 

Έτσι ψήνονται μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα, όπως λουκάνικα, που με το λιώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα. 
Φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο. 
Για να σας φτάσουν τα κάρβουνα υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.

Οι μπριζόλες σας θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά για να είναι καλοψημένες (5-7 λεπτά για μέτριο ψήσιμο). 
Φροντίστε να γυρίσετε την κάθε μπριζόλα 2 φορές από κάθε πλευρά (δηλ δύο 5λεπτα από κάθε πλευρά) για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Τα μπιφτέκια (ανάλογα και με το πάχος) θα χρειαστούν περίπου τον ίδιο χρόνο, ενώ τα λουκάνικα θέλουν συνολικά περίπου 15 λεπτά.

Για να ψήσετε παϊδάκια θα πρέπει να έχει πέσει η φωτιά, διαφορετικά λόγω μεγέθους (μικρά κομμάτια) θα σας καούν. 
Υπολογίστε και για τα παιδάκια περίπου 15 λεπτά.

Τα παϊδάκια κοτόπουλου θα χρειαστούν περισσότερο ψήσιμο (περίπου 25 λεπτά), και αρκετές φορές γύρισμα για να μην σας καούν! 



Αλάτι και μπαχαρικά 

Αλατίστε το κρέας σας στο τέλος του ψησίματος, ώστε να μείνει το κρέας σας μαλακό και ζουμερό. Επίσης, τα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των κρεατικών και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.


ΠΗΓΗ. sintayes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου