ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Λαγός ή κουνέλι στιφάδο – Αυθεντική συνταγή των κυνηγών


                               Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Λαγός ή κουνέλι στιφάδο – Αυθεντική συνταγή των κυνηγών

(Από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef εστιατόριο 
«Στην κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης)



ΥΛΙΚΑ (6 άτομα)
  • 1 κουνέλι 1,5 – 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
  • 800 γρ. στρογγυλά κρεμμυδάκια του στιφάδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
  •  1 φλιτζάνι ξίδι
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι θαλασσινό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • δενδρολίβανο
  • θυμάρι
  •  ρίγανη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε τον λαγό να μαριναριστεί για 2 ημέρες σε μπολ με νερό, ξύδι, κόκκους πιπεριού, κόκκους μπαχάρι, δενδρολίβανο και ένα κλαράκι ρίγανη. 
Αν είναι κουνέλι το αφήνουμε για 1 ημέρα.

Ο λαγός επίσης θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί το κρέας είναι σκληρό.

Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε βαθιά λεκάνη με νερό και ξύδι το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για τρεις ώρες τουλάχιστον το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Η όλη διαδικασία γίνεται για να φύγει το αίμα που αλλοιώνει τη γεύση.

Σε βαθύ τηγάνι  σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρέας γυρίζοντάς το με λαβίδα για να μην φύγουν τα υγρά. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι.  

Βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και αραδιάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι.

Στο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακινούμε το τηγάνι για να μην κολλήσουν. 
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, τα κρεμμύδια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση και τα σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ξύδι, την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα αρωματικά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε δυνατή φωτιά για 20 με 25 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο καυτό νερό.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο το φαγητό.


                                                                                                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 



ΠΗΓΗ. emvolos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου