Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κεκάκια μήλου με καραμέλα
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεκάκια
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 10 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου + 2-3 κ.σ. λιωμένο για τα φορμάκια
- 2 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 4 αβγά
- ½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 3 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι
Για το γλάσο καραμέλας
- 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
- 1 φλ. γάλα εβαπορέ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- ½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κεκάκια:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια και τα μήλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα του αλευριού και χτυπώντας συνεχώς ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε μικρές φόρμες με το λιωμένο βούτυρο και μοιράζουμε μέσα τη ζύμη γεμίζοντάς τες μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε.
Γλάσο καραμέλας:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να χλιάνει.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει το γλάσο και να γίνει λείο.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει.
Αλείφουμε τα κεκάκια με το γλάσο και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. alatikaipiperi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου