ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κατάργηση φοροαπαλλαγών στα νέα προαπαιτούμενα

ΣΑΒΒΑΤΟ 24-6-2017














Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, καταργήσεις φοροαπαλλαγών αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απεργίες κι άλλα ... 110 προαπαιτούμενα, περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Aπρόσμενες παγίδες και πρόσθετες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για νέα επώδυνα μέτρα εντός του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει η έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας προς ... τας υποδείξεις των δανειστών, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Η έκθεση η οποία αποτυπώνει το αποτέλεσμα των ... "διαπραγματεύσεων" της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ δείχνει ότι θα πρέπει να ληφθούν ακόμη πολλά σκληρά μέτρα έως τον Αύγουστο του 2018, που λήγει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι δανειστές απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, νέες επώδυνες ανατροπές στη νομοθεσία για τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα έως τον Νοέμβριο, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για την προκήρυξη απεργιών έως τον Οκτώβριο, ώστε να μην μπορεί να προκηρυχθεί απεργία αν δεν ψηφίσουν υπέρ τουλάχιστον το 50,01% των μελών του σωματείου, κατάργηση των λιγοστών φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στην ελληνική νομοθεσία και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 

Συνολικά, στην έκθεση συμμόρφωσης καταγράφονται 113 νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους 14 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου ΙΙΙ. 

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στο βασικό σενάριο της έκθεσης για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο 2023-2060 έχει ανεβεί από το 2% του ΑΕΠ, που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup, στο 2,2% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερη λιτότητα. 

Το σενάριο προβλέπει, συγκεκριμένα, πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2023, 2,5% του ΑΕΠ το 2024 και 2,2% τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Κομισιόν εντοπίζει τέσσερα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αν και διευκρινίζεται πως αυτό δεν θα εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για:

(α) τον επανυπολογισμό τουλάχιστον του 10% των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου,

(β) την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ,

(γ) την επέκταση της εισφοράς των εφοπλιστών και το 2018, και

(δ) το νέο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Από την έκθεση προκύπτει ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται στα 6,46 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου), εκ των οποίων 1,365 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς συντάξεις και περίπου 1,9 δισ. ευρώ εκκρεμείς (εκκαθαρισμένες 1,051 δισ. ευρώ, μη εκκαθαρισμένες 850 εκατ. ευρώ) επιστροφές φόρων.

Αναλυτικά, τα 113 νέα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση του Μνημονίου ΙΙΙ που καλείται να δρομολογήσει η χώρα μας έως και τα μέσα του 2018 έχουν ως εξής:
Ιούνιος 2017

1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη μέχρι το τέλος Ιουνίου κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.

3. Δημόσιες συμβάσεις: Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό) με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

4. Δημόσιες συμβάσεις: Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών: Οι αρχές θα επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

6. Συντάξεις: Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016 (μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017).

7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.

8. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρχές θα καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2017.

11. Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.

12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Μέχρι τον Ιούνιο οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

13. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

14. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.

15. Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν μέσα στον Ιούνιο ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.

16. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι Αρχές έως τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει:

i) να υιοθετήσουν νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου,

(ii) να προωθήσουν στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρόταση σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών με σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων και των δαπανών τους,

(iii) να εξορθολογίσουν και να απλουστεύσουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή / και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.

17. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.

18. Ενέργεια-ΔΕΗ: Όχι αργότερα από τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλιας (ΥΚΩ) κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.

19. Ενέργεια: Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία Συμμετοχών. Η εταιρεία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.

20. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

21. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.

22. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

23. Ιδιωτικοποιήσεις - Ελληνικό: Έγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.

24. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας: Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.

26. Δημόσια διοίκηση: Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.

27. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

28. ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ από το 2018 κ.λπ.
Ιούλιος 2017

29. Δημόσια έσοδα - Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Συνεργασία φορολογικών αρχών και δικαιοσύνης από το τέλος Ιουλίου του 2017.

30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.

31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.

32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.

33. Επαγγελματική κατάρτιση: Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τη διετία 2017-2018 και 2018-2019.

34. Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

35. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.

36. Αγορές προϊόντων - επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.

37. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Έως τον Ιούλιο του 2017, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.

38. Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.

39. Διαρθρωτικά ταμεία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.

40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.

42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.

43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.
45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως το τέλος Ιουλίου.
46. Ανεξάρτητες Αρχές: Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.
Αύγουστος 2017
47. Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).
48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.
49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.

50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

Σεπτέμβριος 2017

51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

53. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

54. Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.

56. Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.

57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

58. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με την υποστήριξη της Τεχνικής Βοήθειας.

59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.

63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.

64. Δημόσια διοίκηση: Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.
65. Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
66. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

Οκτώβριος 2017

67. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολής των νομικών κειμένων.

68. Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο

69. Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.

70. Δίκτυα ύδρευσης: Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.

72. Δημόσια διοίκηση - Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Νοέμβριος 2017

73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback): Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).

74. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.

75. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων - νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.

76. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

77. Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.

79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.

80. Ιδιωτικοποιήσεις (Υπερταμείο): Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.

81. Μάχη κατά της διαφθοράς. Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.

Δεκέμβριος 2017

82. Φορολογικοί κώδικες. Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α) να προβούν σε επανεξέταση, με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης, όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές, ή άνισες,

β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,

γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,

δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και

ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

83. Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.

84. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Όλο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.

85. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.

86. Συντάξεις. Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

87. Συντάξεις. Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο το ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.

88. Συντάξεις: Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

89. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ): Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.

90. Κλειστά επαγγέλματα: Άρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα, έως τον Δεκέμβριο του 2017.

91. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία - Ελλάδα και Βουλγαρία - Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

92. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.

93. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.

94. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.
95. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των διορισμών των Γενικών Διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Α’ τρίμηνο  2018

96. Υγειονομική περίθαλψη: Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, εισάγοντας την υποχρεωτική εγγραφή του ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό, έως την 1η Ιανουαρίου 2018.

97. Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας: Μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα κυκλοφορήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

98. Αγορά εργασίας (Διαιτησία): Οι αρχές, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για διαμεσολάβηση και διαιτησία έως τον Φεβρουάριο του 2018.

99. Αδήλωτη εργασία: Να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

100. Αγορά εργασίας: Το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας, οι αρχές, αφού λάβουν υπόψη την ανεξάρτητη έκθεση, να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

101. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια. NOME): Η πρώτη κοινή αξιολόγηση από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018.

102. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Το πλαίσιο κατανομής των δυνατοτήτων του δικτύου και των δυνατοτήτων και της διαχείρισης συμφόρησης, να ολοκληρωθεί έως την 1-1-2018.

103. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι Αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το χρηματοοικονομικό κλείσιμο, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.
Β’ τρίμηνο 2018

104. Δημόσια οικονομικά: Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Συστήματος Πληροφόρησης για τη Δημοσιονομική Διαχείριση (FMIS) και του νέου Λογιστικού Σχεδίου, ώστε να εφαρμοστεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

105. Κοινωνική ασφάλιση: Εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018.

106. Κοινωνική ασφάλιση: Τον Μάιο του 2018 θα αναθεωρηθούν οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016.

107. Κοινωνική ασφάλιση: Αναθεώρηση των παροχών αναπηρίας, με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018.

108. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αρχές θα επαναξιολογήσουν έως τον Ιούνιο του 2018 το νέο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

109. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν, έως τον Απρίλιο του 2018, ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα πολιτική διοδίων.

110. Δημόσια διοίκηση: Έως τον Απρίλιο του 2018 θα γίνει η επιλογή των νέων προϊσταμένων σε ολόκληρη τη δημόσια Διοίκηση.

111. Δημόσιες συμβάσεις: Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δράσεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Κομισιόν.

112. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Μέχρι την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου και τους κάθετους άξονες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει προσωρινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς αυτούς, με την τρέχουσα τιμολόγηση.

113. Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Το ΥΠΟΙΚ χρησιμοποιώντας την τεχνική βοήθεια του Υπερταμείου ή άλλου εμπειρογνώμονα, θα επανεξετάζει σε τακτική βάση το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, καθώς και το χαρτοφυλάκιο των κρατικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των νεοσυσταθέντων). Το κράτος μεταβιβάζει στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προδιαγραφές.

Όλο το κείμενο της Κομισιόν



ΠΗΓΗ. dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου