ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Θεσσαλονίκη - Απίστευτες φωτογραφίες από τον Θερμαϊκό Κόλπο- Το φαινόμενο του ευτροφισμού

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-6-2017



 

Τουλάχιστον σοκαριστική είναι η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός Κόλπος λόγω του φαινομένου του ευτροφισμού, που εκτός των άλλων ευθύνεται και για την έντονη δυσοσμία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. 





Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών. 

Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται. 

«Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. 

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η δυσάρεστη οσμή θα εντείνεται καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η οποία και σταδιακά θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο, όταν μειωθούν οι ρυθμοί της. 

Δείτε τις φωτογραφίες από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Θερμαϊκός Κόλπος:







ΠΗΓΗ. lifo.gr

Τουλάχιστον σοκαριστική είναι η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός Κόλπος λόγω του φαινομένου του ευτροφισμού, που εκτός των άλλων ευθύνεται και για την έντονη δυσοσμία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών. Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται. «Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η δυσάρεστη οσμή θα εντείνεται καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η οποία και σταδιακά θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο, όταν μειωθούν οι ρυθμοί της. Δείτε τις φωτογραφίες από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Θερμαϊκός Κόλπος: Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου