ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» και για το… κομπόδεμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 2-12-2015





 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ





Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές πάνω από 300.000 υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»).

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και λοιποί πολιτικοί, καθώς επίσης και στρατιωτικοί, δικαστικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, πάσης φύσεως ελεγκτές του Δημοσίου, στελέχη ανεξάρτητων αρχών, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, διαιτητές αθλημάτων, ιδιοκτήτες και στελέχη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και δημοσιογράφοι. 


Από το 2016 ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ή δηλώσεων «πόθεν έσχες» αλλάζει. Θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet από όλους τους υπόχρεους. 


Το περιεχόμενο της δήλωσης που θα υποβάλλεται ηλέκτρονικά, ο ακριβής τρόπος συμπλήρωσης και υποβολής της καθορίζονται με κοινή απόφαση που υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, από το επόμενο έτος όλοι οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συγκεκριμένες δηλώσεις και να αναγράψουν σ’ αυτές αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. 


Θα πρέπει μάλιστα να δηλώσουν ακόμη και τα μετρητά που φυλάσσουν στα σπίτια τους, εφόσον αυτά υπερβαίνουν σε συνολική αξία τις 15.000 ευρώ, καθώς και όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που κατέχουν, εφόσον η συνολική αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
 

Ουσιαστικά, η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής καθώς και το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, όπως καθορίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση, συνιστούν μια μορφή «πρόβας» για την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου, η οποία μετατέθηκε ήδη από την κυβέρνηση για το 2016. 

Ειδικότερα η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, αποσκοπεί στο να δοκιμαστεί η ασφάλεια των δεδομένων που θα υποβληθούν στο σύστημα TAXISnet ώστε εν συνεχεία να κριθεί κατά πόσο θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία υποβολής και για όλους τους άλλους φορολογούμενους, που σήμερα δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ή εάν θα υιοθετηθεί μια άλλη πιο ασφαλής διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Από την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου προκύπτει, ειδικότερα, ότι στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν:


1) Ολα τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος.


2) Ολα τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός τραπεζικών θυρίδων μετρητά, τιμαλφή, χρυσά ή ασημένια νομίσματα, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. 


Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.
3) Τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους στις τράπεζες της Ελλάδος και του εξωτερικού.




ΠΗΓΗ. e-typos.com







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου