Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ - Με υπουργική απόφαση κλείνει το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-12-2015


Με υπουργική απόφαση κλείνει το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ Υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με Τα Νέα, εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση που σημειώθηκε για το προαπαιτούμενο αφού είχε συζητηθεί ήδη από το καλοκαίρι. 

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε υποβάλει πρόταση, που επέφερε μείωση ύψους 40% στη σχετική δαπάνη. 

Το σχέδιο προέβλεπε ανακοστολόγηση σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν το 50% της δαπάνης -όπως είναι οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες- από το σύνολο των 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Κατά το τρέχον έτος είχε ήδη καταγραφεί σχετική μείωση στη δαπάνη ύψους 15% από τις συνταγογραφικές οδηγίες. 

Παράλληλα, η πρόταση περιελάμβανε και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) για έξι κατηγορίες (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων. 

Έτσι, βάσει του σχεδίου τα ισχυρότερα σε τζίρους διαγνωστικά κέντρα θα επιβαρύνονταν με rebate που θα έφτανε έως και το 35%. 

Αιτία της εμπλοκής, σύμφωνα με πηγές, ήταν η κατάθεση ενός νέου τιμοκαταλόγου, που προέβλεπε μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Εφόσον κλείσει το ζήτημα αυτό, το ΔΣ του ESM θα «ξεπαγώσει» την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, σήμερα, Δευτέρα.


ΠΗΓΗ.dikaiologitika.gr


Με υπουργική απόφαση κλείνει το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ Υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

www.dikaiologitika.gr