ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ιδιότητες και Χρήσεις της Στάχτης από καυσόξυλα

ΤΕΤΑΡΤΗ 9-12-2015










Χειμώνας, κρύο, οικονομικά προβλήματα, επιστροφή – έντονη – στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης.
ΚΑΨΙΜΟ ΞΥΛΩΝ στις ξυλοσομπες, στα τζάκια, στα τροποποιημένα καλοριφέρ με ξύλα.

Επειδή στις μέρες μας πρέπει, επιβάλλεται να αξιοποιούμε τα πάντα από οικονομική άποψη αλλά και από στάση ζωής (οικολογική συνείδηση, ανακύκλωση, επιστροφή στις ρίζες μας και στις «εγκαταλειμμένες – ξεχασμένες – αξίες της ζωής μας, παράδοση, παραδοσιακοί τρόποι ανακύκλωσης – αξιοποίησης όσων υλικών μπορούμε και ξέρουμε να ανακυκλώνουμε κλπ) έψαξα, ρώτησα, πειραματίστηκα μόνος μου αλλά και με φίλους – φίλες που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς, βρήκα, συγκέντρωσα και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά οφέλη από το προϊόν που παράγεται από την καύση των ξύλων την ΣΤΑΧΤΗ.

Συνεχίζουμε φυσικά να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν παλιά και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά! Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους .

Ξύλα εννοούμε μόνο τα φυσικά.(Όχι ξύλα με βαφές, κόλες, βερνίκια ή επεξεργασμένα MDF κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ, πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη.

Περιμένουμε να κρυώσει και μαζεύουμε την άσπρη στάχτη που είναι πάνω – πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο με καπάκι. (π.χ. τενεκέ από τυρί, η όπου μπορεί ο καθένας κλπ).

Τα καρβουνάκια της στάχτης τα αποθηκεύουμε σε άλλο δοχείο.

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!!!
 
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!

Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. 

Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο).  
ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΖΩΤΟ.

Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι απόλυτοι αλλά διαφέρουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων.

Η καύση των ξύλων επηρεάζει την σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης.

Συμπέρασμα: η καλύτερη ποιότητα στάχτης επιτυγχάνεται με χαμηλή θερμοκρασία.

Είδη ξύλων: Σκληρά ξύλα (δέντρο, πουρνάρι, οξιά κλπ) παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου.

Ποσοστό παραγόμενης στάχτης: η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Με βάση τα παραπάνω θα προσπαθήσω να αναλύσω τις χρήσεις της στάχτης, έτσι ώστε να μάθουμε (όσοι δεν ξέρουμε), και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας (όσοι ξέρουμε), αλλά και να φρεσκάρουμε την μνήμη μας πώς να την χρησιμοποιούμε (όσοι & όσες θέλουν).

Χρήσεις της στάχτης.

1. ΑΠΟΡΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ: φτιάχνουμε απορρυπαντικό με αλισίβα.
Βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε (π.χ με ένα φίλτρο του καφέ).
Είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, ασημικά, και πολλά άλλα που δεν τα δοκίμασα.

2. ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ: παίρνουμε ένα υγρό πανί και το βουτάμε σε στάχτη η σε αλισίβα και καθαρίζουμε τις γυάλινες πόρτες του τζακιού. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη.

3. ΛΕΚΕΔΕΣ ΡΟΥΧΩΝ: για να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. ΑΣΧΗΜΕΣ ΟΣΜΕΣ: την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα και φεύγουν οι άσχημες οσμές.

5. ΞΕΜΥΡΙΣΜΑ ΨΥΓΕΙΟΥ: για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις να φύγει κάθε μυρωδιά.

6. ΔΟΝΤΙΑ: την χρησιμοποιούμαι και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. ΛΟΥΣΙΜΟ: λουζόμαστε με την αλισίβα, και χρησιμοποιούμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8. ΓΛΥΚΑ – ΦΑΓΗΤΑ – ΨΩΜΙ: χρησιμοποιούμε την αλισίβα στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. 

Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

staxti kaliergeia 

9. ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: η στάχτη του ξύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. 

Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ δεν περιέχει άζωτο.

Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. 

Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το Ph του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους.



ΠΗΓΗ. destora.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου