ΣΑΒΒΑΤΟ 5-4-2014
Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η έκθεση έρχεται στην Αθήνα από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα, Ισραήλ).
Παράλληλα, η «Θόλος» επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: Με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!
Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην έκθεση με σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία με πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και την αστρική εξέλιξη, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας στην οποία μετέχουν περίπου 20 Έλληνες αστροφωτογράφοι με φωτογραφίες αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το κοντινό αλλά και μακρινό μας διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Προβλέπεται επίσης τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων από ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Οι διαλέξεις, με ελεύθερη είσοδο, θα συνοδεύονται με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.
Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18:00 από τον Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η διάλεξή του με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του.
Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»
Η έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό.
Η έκθεση εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων.
Οι μελλοντικές αποστολές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης –οι οποίες κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα έχουν τεθεί υπό συζήτηση από κορυφαίους επιστήμονες– περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη και το ταξίδι στον Άρη – ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης.
H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη: το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε πρώτη φορά άνθρωπο, το Γιούρι Γκαγκάριν, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το Μars Rover που εξερεύνησε τον Άρη.
Στα εκθέματα αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ένα ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.
Επόμενη στάση, η Σελήνη. Εδώ οι επισκέπτες θα «μυρίσουν» τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας.
Η NASA και άλλοι οργανισμοί διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι ο κρατήρας Shakleton, που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται μια κατοικία στη Σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, ένας ανελκυστήρας διαστήματος, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης, και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.
Στην ενότητα που αφορά τους Αστεροειδείς οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής θα προσπαθήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από αστεροειδή.
Ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη ίσως αποτελεί το επόμενο βήμα, όπως δείχνουν τα μοντέλα υπό κλίμακα με τους αστροναύτες που τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη με το Nautilus-X, διαστημόπλοιο σχεδιασμένο από μηχανικούς της ΝΑSA. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Άρη.
Παράλληλα, ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη: Mέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!
Κατά την «περιήγησή» τους στον Άρη, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να
φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα
ψυχολογικά τεστ, για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ένα
ταξίδι στον Άρη!
Η έκθεση περιλαμβάνει ενότητα και για την Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία, άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής, και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες.
Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα αν υπάρχει εκεί ζωή.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
1. Εισαγωγή της έκθεσης
Η έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή σε ιστορικές αποστολές, επανδρωμένες και μη, πριν μας εισάγει στις νέες ιδέες και τεχνολογίες των μελλοντικών εξερευνήσεων.
© AMNH\R. Mickens
2. Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης
Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-3. Αυτές είναι μερικές από τις συναρπαστικές τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.
© AMNH\Mark Garlick
3. Το χρυσό σκιάδιο του Αστροναύτη
Ένας από τους κινδύνους της Σελήνης είναι ο Ήλιος – ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την αφιλτράριστη ηλιακή ακτινοβολία του. Όλο το πλήρωμα του Apollo 12 που πάτησε στο φεγγάρι φορούσε αυτές τις επίχρυσες μάσκες για να προστατευτεί από τον Ήλιο και τη θερμότητά του. Τα κράνη και τα παρμπρίζ του μέλλοντος και το υλικό από το οποίο θα αποτελούνται, πιθανώς να χρειάζονται την ίδια επίστρωση.
© AMNH\D. Finnin
4. Από τη Γη στη Σελήνη
Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» του 1865 ίσως αποτελεί την πιο γνωστή ιστορία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ.
Γραμμένο έναν ολόκληρο αιώνα πριν πατήσουν οι άνθρωποι στη Σελήνη, περιέχει λαμπρές επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.
Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, το μικρό διαστημόπλοιο ονόματι Columbiad εκτοξεύεται από ένα τεράστιο κανόνι στη Γη. To βελούδινο εσωτερικό του, όπως το φαντάστηκε ο Βερν μαζί με τους σκύλους συνταξιδιώτες, απεικονίζεται εδώ.
© AMNH\D. Finnin
5. Κάψουλα Vostok
Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»
© AMNH\R. Mickens
6. Sputnik
Μεταδίδοντας τα «μπιπ» που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1 ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων.
© AMNH\R. Mickens
7. Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη
Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής.
Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.
© AMNH\D. Finnin
8. Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.
© AMNH\R. Mickens
9. Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow
Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.
© AMNH\D. Finnin
10. Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο
Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.
© AMNH\D. Finnin
11. Ανελκυστήρας διαστήματος
Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.
© AMNH\D. Finnin
12-α και 12-b. Περιήγηση στον Άρη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης «Περιήγηση στον Άρη».
Ο Mars Explorer δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.
© AMNH\R. Mickens
13. Mars Explorer
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.
© AMNH\D. Finnin
14. Διαδραστικό τραπέζι
Ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και «γήινο» πλανήτη.
Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας.
Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά.
© AMNH\D. Finnin
15. Υποθαλάσσιο ρομπότ
Την τελευταία δεκαετία, οι μηχανικοί του Stone Aerospace στο Τέξας δουλεύουν πάνω στη δημιουργία ενός ρομπότ με τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης κάτω από την επιφάνεια του παγωμένου ωκεανού της Ανταρκτικής.
Kάποια μέρα στο μέλλον ελπίζουν να στείλουν ένα τέτοιο ρομπότ μέσα σε διαστημόπλοιο στην «Ευρώπη», έναν από τους δορυφόρους του Δία.
Τα αλμυρά νερά της «Ευρώπης» προσφέρουν τη δυνατότητα αναζήτησης για ύπαρξη ζωής.
Μια γεννήτρια πυρηνικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για το λιώσιμο πολλών χιλιομέτρων πάγου, μέχρι να φτάσει στον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω τους.
Στη συνέχεια, τα όργανα του διαστημοπλοίου θα αναλάβουν την καταγραφή της χημικής σύστασης και σύνθεσης του νερού –και, ίσως, της ύπαρξης ζωής.
© AMNH\D. Finnin
«Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!»
Η «Θόλος», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θόλος» είναι το μόνο θέατρο εικονικής πραγματικότητας που έχει επιλεγεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πλανητάρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και «τρέχει» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο:
με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!
Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός έχει στόχο να συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος όχι από κυβερνήσεις ή χώρες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του κόσμου!
Η ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» εξιστορεί τις προσπάθειες των ομάδων αυτών:
Για να κερδίσει μια ομάδα το βραβείο Google Lunar X, θα πρέπει να προσεληνώσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης και να στείλει ψηφιακό υλικό στη Γη.
Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκειά της, οι θεατές ανακαλύπτουν τα πορίσματα που πρόσφερε αυτή η πρώτη περίοδος εξερεύνησης της Σελήνης για θέματα όπως η προέλευσή της, η σύνθεση, η δομή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες στην επιφάνειά της.
Στη συνέχεια, το κοινό παρακολουθεί τα βήματα καινοτομίας και μηχανικής των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς στο διαγωνισμό, εξαίροντας το ανθρώπινο πνεύμα ανταγωνισμού και συνεργασίας καθώς οι ομάδες προχωρούν στην τολμηρή αυτή πρόκληση:
Ποιος θα κερδίσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια του Google Lunar XPRIZE; Το κοινό παρακολουθεί μια επιτυχημένη εκτόξευση, προσεδάφιση και ένα ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια θεαματική πιθανή εκδοχή του μέλλοντός μας στη Σελήνη.
Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»
www.hellenic-cosmos.gr
Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00
Eισιτήρια
Ενήλικες: 7€
Παιδιά: 4€
Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ
Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται και σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.
Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»: «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» www.tholos254.gr
Διάρκεια: 30’
Εισιτήρια: 4€
ΠΟΥ
Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000
ΠΗΓΗ. tvxs
Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η έκθεση έρχεται στην Αθήνα από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα, Ισραήλ).
Παράλληλα, η «Θόλος» επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: Με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!
Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην έκθεση με σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία με πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και την αστρική εξέλιξη, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας στην οποία μετέχουν περίπου 20 Έλληνες αστροφωτογράφοι με φωτογραφίες αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το κοντινό αλλά και μακρινό μας διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Προβλέπεται επίσης τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων από ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Οι διαλέξεις, με ελεύθερη είσοδο, θα συνοδεύονται με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.
Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18:00 από τον Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η διάλεξή του με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του.
Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»
Η έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό.
Η έκθεση εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων.
Οι μελλοντικές αποστολές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης –οι οποίες κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα έχουν τεθεί υπό συζήτηση από κορυφαίους επιστήμονες– περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη και το ταξίδι στον Άρη – ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης.
H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη: το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε πρώτη φορά άνθρωπο, το Γιούρι Γκαγκάριν, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το Μars Rover που εξερεύνησε τον Άρη.
Στα εκθέματα αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ένα ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.
Επόμενη στάση, η Σελήνη. Εδώ οι επισκέπτες θα «μυρίσουν» τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας.
Η NASA και άλλοι οργανισμοί διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι ο κρατήρας Shakleton, που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται μια κατοικία στη Σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, ένας ανελκυστήρας διαστήματος, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης, και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.
Στην ενότητα που αφορά τους Αστεροειδείς οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής θα προσπαθήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από αστεροειδή.
Ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη ίσως αποτελεί το επόμενο βήμα, όπως δείχνουν τα μοντέλα υπό κλίμακα με τους αστροναύτες που τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη με το Nautilus-X, διαστημόπλοιο σχεδιασμένο από μηχανικούς της ΝΑSA. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Άρη.
Παράλληλα, ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη: Mέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!
Η έκθεση περιλαμβάνει ενότητα και για την Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία, άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής, και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες.
Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα αν υπάρχει εκεί ζωή.
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
1. Εισαγωγή της έκθεσης
Η έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή σε ιστορικές αποστολές, επανδρωμένες και μη, πριν μας εισάγει στις νέες ιδέες και τεχνολογίες των μελλοντικών εξερευνήσεων.
© AMNH\R. Mickens
2. Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης
Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-3. Αυτές είναι μερικές από τις συναρπαστικές τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.
© AMNH\Mark Garlick
3. Το χρυσό σκιάδιο του Αστροναύτη
Ένας από τους κινδύνους της Σελήνης είναι ο Ήλιος – ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την αφιλτράριστη ηλιακή ακτινοβολία του. Όλο το πλήρωμα του Apollo 12 που πάτησε στο φεγγάρι φορούσε αυτές τις επίχρυσες μάσκες για να προστατευτεί από τον Ήλιο και τη θερμότητά του. Τα κράνη και τα παρμπρίζ του μέλλοντος και το υλικό από το οποίο θα αποτελούνται, πιθανώς να χρειάζονται την ίδια επίστρωση.
© AMNH\D. Finnin
4. Από τη Γη στη Σελήνη
Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» του 1865 ίσως αποτελεί την πιο γνωστή ιστορία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ.
Γραμμένο έναν ολόκληρο αιώνα πριν πατήσουν οι άνθρωποι στη Σελήνη, περιέχει λαμπρές επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.
Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, το μικρό διαστημόπλοιο ονόματι Columbiad εκτοξεύεται από ένα τεράστιο κανόνι στη Γη. To βελούδινο εσωτερικό του, όπως το φαντάστηκε ο Βερν μαζί με τους σκύλους συνταξιδιώτες, απεικονίζεται εδώ.
© AMNH\D. Finnin
5. Κάψουλα Vostok
Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»
© AMNH\R. Mickens
6. Sputnik
Μεταδίδοντας τα «μπιπ» που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1 ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων.
© AMNH\R. Mickens
7. Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη
Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής.
Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.
© AMNH\D. Finnin
8. Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.
© AMNH\R. Mickens
9. Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow
Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.
© AMNH\D. Finnin
10. Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο
Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.
© AMNH\D. Finnin
11. Ανελκυστήρας διαστήματος
Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.
© AMNH\D. Finnin
12-α και 12-b. Περιήγηση στον Άρη
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης «Περιήγηση στον Άρη».
Ο Mars Explorer δίνει στους επισκέπτες μια πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.
© AMNH\R. Mickens
13. Mars Explorer
Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.
© AMNH\D. Finnin
14. Διαδραστικό τραπέζι
Ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και «γήινο» πλανήτη.
Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας.
Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά.
© AMNH\D. Finnin
15. Υποθαλάσσιο ρομπότ
Την τελευταία δεκαετία, οι μηχανικοί του Stone Aerospace στο Τέξας δουλεύουν πάνω στη δημιουργία ενός ρομπότ με τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης κάτω από την επιφάνεια του παγωμένου ωκεανού της Ανταρκτικής.
Kάποια μέρα στο μέλλον ελπίζουν να στείλουν ένα τέτοιο ρομπότ μέσα σε διαστημόπλοιο στην «Ευρώπη», έναν από τους δορυφόρους του Δία.
Τα αλμυρά νερά της «Ευρώπης» προσφέρουν τη δυνατότητα αναζήτησης για ύπαρξη ζωής.
Μια γεννήτρια πυρηνικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για το λιώσιμο πολλών χιλιομέτρων πάγου, μέχρι να φτάσει στον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω τους.
Στη συνέχεια, τα όργανα του διαστημοπλοίου θα αναλάβουν την καταγραφή της χημικής σύστασης και σύνθεσης του νερού –και, ίσως, της ύπαρξης ζωής.
© AMNH\D. Finnin
«Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!»
Η «Θόλος», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θόλος» είναι το μόνο θέατρο εικονικής πραγματικότητας που έχει επιλεγεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πλανητάρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και «τρέχει» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο:
με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!
Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός έχει στόχο να συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος όχι από κυβερνήσεις ή χώρες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του κόσμου!
Η ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» εξιστορεί τις προσπάθειες των ομάδων αυτών:
Για να κερδίσει μια ομάδα το βραβείο Google Lunar X, θα πρέπει να προσεληνώσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης και να στείλει ψηφιακό υλικό στη Γη.
Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκειά της, οι θεατές ανακαλύπτουν τα πορίσματα που πρόσφερε αυτή η πρώτη περίοδος εξερεύνησης της Σελήνης για θέματα όπως η προέλευσή της, η σύνθεση, η δομή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες στην επιφάνειά της.
Στη συνέχεια, το κοινό παρακολουθεί τα βήματα καινοτομίας και μηχανικής των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς στο διαγωνισμό, εξαίροντας το ανθρώπινο πνεύμα ανταγωνισμού και συνεργασίας καθώς οι ομάδες προχωρούν στην τολμηρή αυτή πρόκληση:
Ποιος θα κερδίσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια του Google Lunar XPRIZE; Το κοινό παρακολουθεί μια επιτυχημένη εκτόξευση, προσεδάφιση και ένα ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια θεαματική πιθανή εκδοχή του μέλλοντός μας στη Σελήνη.
Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»
www.hellenic-cosmos.gr
Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00
Eισιτήρια
Ενήλικες: 7€
Παιδιά: 4€
Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ
Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται και σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.
Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»: «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» www.tholos254.gr
Διάρκεια: 30’
Εισιτήρια: 4€
ΠΟΥ
Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000
ΠΗΓΗ. tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου