Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Εικόνες μαρασμού στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-2-2014


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ


Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να λειτουργεί το Νοσοκομείο «Αττικόν», εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης. 
Ενα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που θα μπορούσε με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό να προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, αφήνεται στο μαρασμό. Και φυσικά, δεν είναι το μοναδικό. 
 
Προχθές οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που περιγράφουν τη δραματική υποβάθμιση. Σημειώνουν μεταξύ άλλων:«Παρά τις υπερπροσπάθειες όλου του προσωπικού η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει:
  • Καθημερινά λείπουν βασικά υγειονομικά υλικά (σύριγγες, γάζες, γάντια, ταινίες μέτρησης σακχάρου, εργαλεία λαπαροσκοπικών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, αντιδραστήρια, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ραδιοφάρμακα κ.λπ.).
  • Σημειώνονται ελλείψεις σε τουλάχιστον 40 βασικά φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, διουρητικά) και δεκάδες αναλώσιμα.
  • Πολλά ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αδυναμίας συντήρησης (π.χ. συσκευές αερίων αίματος, αναπνευστήρες). Οι δύο από τους τρεις αξονικούς τομογράφους δεν λειτουργούν λόγω βλάβης.
  • Συγγενείς ασθενών αγοράζουν μόνοι τους τα φάρμακα που λείπουν. Οι προϊστάμενοι όλων των τμημάτων προβαίνουν καθημερινά σε δεκάδες υπηρεσιακά έγγραφα, όπου απεγνωσμένα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές και τα τμήματα, οι νοσηλευτικές και ιατρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες.
  • Στην τελευταία γενική εφημερία σημειώθηκε το ρεκόρ των 232 εισαγωγών και προσέλευση πάνω από 1.100 ασθενών στα επείγοντα.
  • Το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και άλλων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αύξησε την προσέλευση στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία κατά 25%, από 490 κατά μέσο όρο σε 650 ημερησίως κατά την τελευταία εβδομάδα. Χειρουργεία αναβάλλονται, διαγνωστικές εξετάσεις πάνε πίσω, διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε κοινούς θαλάμους ή και στο διάδρομο ακόμα, οι ασθενείς λιμνάζουν.
  • Το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, καθώς εκατοντάδες παραμένουν οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού. Ρεπό και άδειες δεν δίνονται, εφημερίες περικόπτονται.
Αιτία για όλα αυτά είναι η συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, η οποία στο "Αττικόν" εκφράζεται με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% την τελευταία 4ετία, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους».

Σύμφωνα τέλος με το σωματείο, η διοίκηση «ρίχνει όχι μόνο τα βάρη, αλλά και τις ευθύνες στους εργαζόμενους» και εξαπολύει «συκοφαντίες περί "τεμπέληδων" και "ανεύθυνων"». «Εφτασαν στο σημείο να τοποθετούν το προσωπικό σε εκατοντάδες επιτροπές για να "διαχέονται οι ευθύνες" και να αποδίδεται η έλλειψη υλικών σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις», ενώ πριν λίγες μέρες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση «ο μοναδικός ιατρός Εργασίας του νοσοκομείου, επειδή έκανε το "έγκλημα" να συνδιοργανώσει μαζί με το σωματείο ημερίδα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας».ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ