ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τσίπρας: κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 23-2-2014


<<Εντός του 2014 και μετά τις Ευρωεκλογές «ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο να κυβερνά μέχρι τη προεδρική εκλογή χωρίς λαϊκή στήριξη και με διαρκή τη διακινδύνευση να τον αντικαταστήσουν ένα πρωί οι ίδιοι οι βουλευτές του ή να πάει σε εθνική κάλπη», δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. 
Αναφέρεται στο «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνοντας βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει την αυτοδυναμία υπογραμμίζει ότι «δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».>>

«Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει» κυβερνητική αλλαγή μέσα στο 2014 καθώς «η κυβέρνηση έχει ως χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως χρονικό σημείο – κλειδί τις Ευρωεκλογές.

Όπως εξηγεί, «η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην ευρωκάλπη θα είναι το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων. Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου».

Προσθέτει ότι «και στην κάλπη των περιφερειακών θα γίνουν συγκρίσεις», τονίζοντας ότι «εάν, μάλιστα, είμαστε παντού στο δεύτερο γύρο, τότε η κυβέρνηση θα πέσει η ίδια στην εκλογική παγίδα που προσπάθησε να στήσει με τη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών, αφού το κύμα της ανατροπής θα σαρώσει και τους περιφερειάρχες της».

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Ερωτηθείς για το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο ουσιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης», το οποίο «απαντά στις ανάγκες της εποχής για μικρότερο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, για άρση των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, ισχυρό και αποτελεσματικό κέντρο διεύθυνσης κυβερνητικού έργου και διαχείρισης κρίσεων». 
Ταυτόχρονα «απαντά, και στην ανάγκη περικοπής της σπατάλης στα υπουργεία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας του κοινωνικού ελέγχου, της διαρκούς αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών», προσθέτει.

Κυβέρνηση σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την αυτοδυναμία» απαντά σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του κόμματος, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θα κερδίσουμε την αυτοδυναμία δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξουμε πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η σύνθεση της κυβέρνησης θα αποτελείται από στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. Και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή το αποφασιστικό κριτήριο είναι ο συνδυασμός της ικανότητας με την εντιμότητα».

«Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες. Οι κρίσεις χρέους είναι η δεύτερη πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τους πολέμους και η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης», υπογραμμίζει.

Δύο πεδία άμεσων αλλαγών

Σε ό, τι αφορά τις αλλαγές που θα φέρει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ Τσίπρας, σημειώνει ότι «υπάρχουν δύο πεδία άμεσων αλλαγών». «Καταρχάς, θα εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο για την προστασία των μη προνομιούχων. Δεν θα υπάρξει συμπολίτης μας που δεν θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. 
Δεν θα υπάρξει συμπολίτης μας που θα βρίσκεται σε καθεστώς πείνας και εξαθλίωσης. 
Δεν θα υπάρχει συμπολίτης μας χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα. 
Κι αυτό γιατί θα δημιουργηθούν άμεσα δομές που θα στηρίξουν τους ανήμπορους», αναφέρει.

Στο δεύτερο πεδίο αλλαγών «θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

Σχετικά με το μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτό «υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτές τις παρεμβάσεις θα απαλείψουμε άμεσα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το Εθνικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Δεν επιδιώκω αποχώρηση από την ευρωζώνη

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν επιδιώκει την αποχώρηση της Ελλάδας. «Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
«Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον», προσθέτει.

Σε ερώτηση για το τι εννοεί με τις «μονομερείς κινήσεις», διευκρινίζει ότι «αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». «Ωστόσο δεν πιστεύω, ότι αυτό θα συμβεί. 
Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



ΠΗΓΗ. tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου