ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη - Η νέα εξουσία με τους εθνικιστές και τους νεοναζί διχάζει ΕΕ και Ρωσία

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-2-2014



Η Αστον της ΕΕ με τους «μαχητές» της «Ελευθερίας»











Η ενδοαστική - ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται ακατάπαυστη, παρότι η ένοπλη αντιπαράθεση υποχώρησε ήδη από την ακύρωση στην πράξη της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί την περασμένη Παρασκευή. 

Σε αυτόν το συμβιβασμό, που από την αρχή φάνηκε ότι δε θα προχωρούσε, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, παρουσία των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Πολωνίας και του απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου είχαν συμφωνήσει σε συνταγματικές αλλαγές, σε μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και εκλογές το αργότερο έως το Δεκέμβρη, ενώ υπήρχε και ο όρος της «αποχής από την ένοπλη βία» και από τις δύο πλευρές.

Από το Σάββατο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλοί βουλευτές που αποχώρησαν από το κυβερνών «Κόμμα των Περιοχών», προχώρησαν στην καθαίρεση του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που από το πρωί είχε αναχωρήσει από το Κίεβο, και στην αντικατάσταση όλων των κρίσιμων θέσεων του κρατικού μηχανισμού.

 Επικεφαλής πρόεδρος της Βουλής, που αντικατέστησε τον Βολοντομίρ Ρίμπακ είναι ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, που εκτελεί και χρέη νέου Προέδρου, στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργού καταδικασμένης για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. 

Αμέσως μετά, η Βουλή ανακοίνωσε την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, που μετά από κάποιες ώρες εμφανίστηκε να μιλάει στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, και να δηλώνει ότι «νίκησε η Ουκρανία». 
Βέβαια, η συγκεκριμένη αστή πολιτικός, που, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, βρέθηκε με περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλέβοντας όπως και άλλοι τη λαϊκή περιουσία, αντιμετώπισε και αποδοκιμασίες καθώς το παράδειγμά της δεν «πολυδένει» με το προφίλ των δήθεν διωκτών της διαφθοράς του Γιανουκόβιτς. 

Τα διεθνή και εγχώρια αστικά ΜΜΕ, επίσης, αξιοποίησαν τις εικόνες με τον κόσμο που μπήκε στην αφύλαχτη εξοχική κατοικία του Προέδρου Γιανουκόβιτς με τη βασιλική χλιδή, λες και οι άλλοι μεγαλοκαπιταλιστές και μαφιόζοι δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες ή και μεγαλύτερες περιουσίες.

Ταυτόχρονα, ένταλμα σύλληψης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών υπό τη νέα ηγεσία με το οποίο κατηγορείται για «μαζικές δολοφονίες» διαδηλωτών στο Κίεβο κατά τις διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας. 
Ο Γιανουκόβιτς είναι εξαφανισμένος μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα το Σάββατο, που είπε ότι δεν αναγνωρίζει τη νέα εξουσία, που χαρακτήρισε πραξικόπημα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε και να υπογράψει κανένα νόμο ή απόφαση.

Θεωρείται ότι βρίσκεται στην Ανατολική Ουκρανία ή την Κριμαία περιοχές όπου είχε μεγαλύτερη στήριξη και κυριαρχεί το φιλορωσικό στοιχείο.

Φουντώνουν τα σενάρια διχοτόμησης
 
Την ίδια στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για διχοτόμηση της Ουκρανίας, μιας χώρας 45 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με 7 χώρες, (κάτι που όλοι υποτίθεται απεύχονται), οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν την επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας. 
Οπως ξεχείλιζε η υποκρισία πριν για το ...αίμα του ουκρανικού λαού και τους περίπου 80 νεκρούς, την ώρα που ενισχύονταν αυτοί που τον αιματοκυλούν και μάλιστα οι εθνικιστές και φασίστες που ήταν η αιχμή της ένοπλης επίθεσης, έτσι και τώρα διαγκωνίζονται ποιος ... θα πρωτοβοηθήσει στην ανόρθωση της ουκρανικής οικονομίας. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι στο ρήγμα που προκλήθηκε οι ιμπεριαλιστές (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) σπεύδουν να πάρουν καλύτερη θέση για λογαριασμό των μονοπωλιακών τους ομίλων, ενώ το σενάριο για χωρισμό σε δυτικό τμήμα προς την ΕΕ και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προς Ρωσία είναι στο τραπέζι.

Οπως είχε γίνει γνωστό, στην Ουκρανία βρέθηκε χτες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, που κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν «υπεύθυνα» για τη διατήρηση της «εδαφικής ακεραιότητας» και της «ενότητας» της χώρας. 
Συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης (Α. Γιατσενιούκ της «Πατρίδας», Τιμοσένκο, Β. Κλίτσκο του «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και του Ο. Τιάχνιμποκ του εθνικιστικού «Ελευθερία») και κατέθεσε λουλούδια στην πλατεία.

Ενώ, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις. 
Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόνισαν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο, μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Αντεγκλήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
 
Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Απαντώντας η Ρωσία, με δήλωση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε ότι αμφισβητεί τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «ένοπλη ανταρσία», ενώ σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που περιπλανώνται στο Κίεβο, φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ». 

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «δικτατορικές μεθόδους» που χρησιμοποιεί η νέα εξουσία. Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. 

Δε συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων». Επίσης, ο Ρώσος υπουργός εμπορίου δήλωσε ότι αν υπάρξει προσέγγιση με την ΕΕ θα αυξήσει τους δασμούς για εισαγόμενα προϊόντα από την Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τιμοσένκο και Πούτιν
 
Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ μίλησε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση». 
Πάντως, σε ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία που εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο δε δίνονταν λεπτομέρειες για τη συζήτηση των δύο ηγετών.

Η Μέρκελ, όμως, μίλησε και με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή «θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία να μην επέμβει στην «πολύπλοκη κρίση» που συνταράσσει την Ουκρανία, είπε με νόημα: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη από ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο εμείς οι υπόλοιποι, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων οργανισμών, μπορούμε να στηρίξουμε έτσι ώστε να απομακρυνθεί από μία ακόμη πιο δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Διαδηλώσεις στη Σεβαστούπολη ενάντια στη νέα κυβέρνηση
 
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο», μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. 

Ταυτόχρονα, δυνάμεις που τιμάνε το παρελθόν της ηρωικής νίκης του Κόκκινου Στρατού κατά του Ναζισμού, υπερασπίζονται τα σοβιετικά μνημεία από βανδαλισμούς όπως συμβαίνει στις δυτικές επαρχίες από ομάδες εθνικιστών φασιστών, που σε κάποιες πόλεις γκρεμίζουν και μνημεία του Λένιν.

Επιθέσεις νεοναζιστών γίνονται και εναντίον των γραφείων του ΚΚ Ουκρανίας. Επίσης, από τον Ολεγκ Λιάσκο, ανεξάρτητο βουλευτή, κατατέθηκε πρόταση νόμου για απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και του Κόμματος των Περιοχών.
 Παραλλαγή αυτής της πρότασης κατέθεσε και το εθνικιστικό κόμμα «Ελευθερία» για «απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας».
     
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου