ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Εκαψαν τα αρχεία για να σβήσουν τα ίχνη

ΚΥΡΙΑΚΗ 22-12-2013

Το κύκλωμα στο ΤΑΥΠΕΚΩ απομυζούσε χρήματα του Ταμείου με ψευδείς ιατρικές διαγνώσεις

Κύκλωμα που εξαπατούσε το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα, που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Το κύκλωμα στο ΤΑΥΤΕΚΩ απομυζούσε χρήματα του Ταμείου με ψευδείς ιατρικές διαγνώσεις
Αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον τουλάχιστον 9 υπαλλήλων και ασφαλισμένων του Ταμείου, που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, στην οποία εμφανίζονται να απομυζούν χρήματα του Δημοσίου με τη μέθοδο των ψευδών διαγνώσεων σε μη πάσχοντες και ασφαλισμένους, καθώς και με τη χρήση διπλοείσπραξης ενταλμάτων πληρωμών.

Η έρευνα της Εισαγγελίας ξεκίνησε έπειτα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυπτε τη δράση του κυκλώματος, και στη συνέχεια η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος εναντίον 9 υπαλλήλων του Ταμείου όσο και ασφαλισμένων τραπεζικών υπαλλήλων για: Απάτη σε βάρος του Δημοσίου με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, τελεσθείσα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση.

Μέχρι τώρα διώκονται συνολικά εννέα άτομα υπάλληλοι και ασφαλισμένοι, ωστόσο η έρευνα, την οποία θα συνεχίσει ανακριτής διαφθοράς, στον οποίο χρεώθηκε η δικογραφία, δεν αποκλείεται να καταστήσει και άλλους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης επικεντρώθηκε σε ένα τρίμηνο του 2012, όχι γιατί δεν ήθελαν οι διωκτικές αρχές να ψάξουν, αλλά επειδή τα αρχεία του Ταμείου, που στεγάζεται στη Χαριλάου Τρικούπη, καταστράφηκαν από φωτιά, που αποδίδεται σε εμπρησμό.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που έκανε την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, διαπίστωσε ότι κάηκε μόνο ο τρίτος όροφος, όπου βρίσκονταν τα αρχεία και κανένας άλλος και το γεγονός αυτό μόνο... τυχαίο δεν θεωρήθηκε.

Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, που προέκυψε από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία κάλυψε μόνο ένα τρίμηνο του 2012, καθώς μόνο γι' αυτό το διάστημα βρέθηκαν στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι δίνονταν χρήματα από το Ταμείο για ανύπαρκτες παθήσεις. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο τρίμηνο είχαν καταγραφεί 900 ενέσεις για οστεοπόρωση.
Οι δικαστικές Αρχές εκτιμούν ότι η ζημία θα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, αφού το κύκλωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε εντάλματα πληρωμής δύο φορές, διπλοεισπράττοντας τα χρήματα.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου