ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πολυεθνικές εναντίον εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας;

ΚΥΡΙΑΚΗ 1-12-2013


Αναμφισβήτητα, ένα πρώτο πεδίο της αντιπαράθεσης είναι οι αντιθέσεις και οι κόντρες ανάμεσα σε ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Κόντρες που σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνονται ιδιαίτερα σφοδρές. 
Ομως, το ίδιο αυτονόητο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική εταιρεία σε οποιονδήποτε κλάδο της παραγωγής που να μην έχει διασύνδεση με πολυεθνικές, που να μην έχει συμμαχίες με ξένους κολοσσούς στον ίδιο κλάδο.

Ας δούμε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία:

1. «Στην Ελληνική αγορά φαρμάκου τον Μάιο του 2011 υπήρχαν 427 επιχειρήσεις - προμηθευτές (φαρμακοβιομηχανίες, εμπορικές θυγατρικές και εισαγωγείς) που διέθεταν στην εγχώρια αγορά περίπου 13.200 φαρμακευτικά σκευάσματα. 
Στον τομέα της παραγωγής και συσκευασίας, δραστηριοποιούνται περί τις 100 εταιρείες πολλές από τις οποίες είναι θυγατρικές πολυεθνικών».
(Τράπεζα Πειραιώς - Κλαδική Μελέτη Παραγωγή και Εμπορία Φαρμάκων Ιούνιος 2011).

2. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς θύλακες της χώρας με εκατομμύρια επενδύσεων τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο. (...) 
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην άμεση μείωση του ελλείμματος από τη στιγμή που η συμβολή στις εξαγωγές είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. (...) 
 
Η εξωστρέφεια των ελληνικών βιομηχανιών πολλές φορές έχει και τη συνδρομή ξένων πολυεθνικών, με τις οποίες συνεργάζονται για την παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της Glaxo Smithkline, η οποία ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη βιομηχανία «Φαμάρ», η οποία παράγει το Panadol για όλη την Ευρώπη για λογαριασμό της πολυεθνικής. 
 
Την ίδια στιγμή, εδραιωμένες με εξαγωγική διάσταση είναι και οι συνεργασίες της Βιανέξ με τη Lilly (ΗΠΑ) και την MSD (ΗΠΑ), των Lilly και Boehringer, Φαμάρ και Pfizer (ΗΠΑ), Ελπέν και Novartis (Ελβετία) κ.ά.» (Εκδοση: Υγεία Φάρμακο Ομορφιά 2013 - Βιομηχανία Παραγωγικές Επιχειρήσεις).
 
3. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καταγράφει αύξηση κερδών λόγω εξαγωγών. Τριπλασίασε τα καθαρά κέρδη το 2012 σε σύγκριση με το 2011 (3,6% έναντι 1,2%). Ηδη το α΄ εξάμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση στον όγκο της παραγωγής κατά 10,7%,
(Στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής - Αύγουστος 2013).

4.«Στις συνεργαζόμενες με τη ΒΙΑΝΕΞ φαρμακευτικές εταιρείες περιλαμβάνονται η αμερικανική Merck, η γιαπωνέζικη Takeda, η ιταλική Sigma και η βρετανική Boots. (...)
 
5.Από το 2000, η ΕΛΠΕΝ έχει εξασφαλίσει συνεργασίες για πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα με πολυεθνικές εταιρείες όπως η Novartis, η Baxter, η Bayer (Γερμανία), η Lundbeck (Δανία), η Euritalia και πρόσφατα η Ferring. (...)
 
6.«Επιβεβαίωση της ισχυρής θέσης της βιομηχανίας ΦΑΜΑΡ τόσο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς αποτελεί η συμφωνία συνεργασίας της με την GlaxosmithKline».
(Τράπεζα Πειραιώς Κλαδική Μελέτη Ιούνιος 2011).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ .  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου