ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Eισάγουμε ζεόλιθο αν και υπάρχει άφθονος στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ 4-10-2013

Κοιτάσματα εκατομμυρίων τόνων ζεόλιθου παραμένουν ανεκμετάλλευτα στη χώρα μας την ίδια ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να εισάγει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες - χαμηλότερης ποιότητας - από Βουλγαρία και Τουρκία τις οποίες πληρώνει πολύ ακριβά.
Το θέμα απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα με τον τύπο να κάνει λόγο για σκάνδαλο, καθώς επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ, σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά του Εβρου, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από το τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.


Εισαγωγές από Τουρκία και Βουλγαρία
Έως ότου πάντως να βρεθεί η "χρυσή" τομή, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εισάγει ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι οποίες τείνουν να μετατραπούν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς παίκτες, στη συγκεκριμένη αγορά.
Σήμερα υπολογίζεται ότι εισάγουμε περισσότερους από 200.000 τόνους το χρόνο, με την τιμή ανά τόνο (για ποσότητα 20 τόνων) να κυμαίνεται από 300 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Χρησιμότητα του ζεόλιθου

ΠΗΓΗ. reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου