ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2013
ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΕ
Απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την 1 Γενάρη 2014
Τη σκυτάλη προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής θα παραλάβει από τη Λιθουανία η ελληνική κυβέρνηση το Γενάρη
Το πρόγραμμα της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (1/7/2013 - 31/12/2013) - της δεύτερης κατά σειρά χώρας της «Τριάδας των Προεδριών» του Συμβουλίου της ΕΕ που περιλαμβάνει Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, για το 18μηνο Γενάρης 2013 - Ιούνης 2014 - προωθείται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, την τελευταία 4ετία: τη λεγόμενη «ενισχυμένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση» και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το «Σύμφωνο για το ευρώ+», το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 (ΠΔΠ) και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Οι άξονες δράσης
Στο πρόγραμμα της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με τίτλο «Αξιόπιστη, Αναπτυσσόμενη και Ανοιχτή Ευρώπη» περιλαμβάνονται οι παρακάτω άξονες δράσης:
1. «Αξιόπιστη Ευρώπη»
α) «Υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της Ευρωζώνης και συνολικά των κρατών μελών της ΕΕ» στη βάση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Δηλαδή, ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.
β) Συνέχιση της συζήτησης, σε συνθήκες έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, για την κατάληξη του πλαισίου της Τραπεζικής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης σε ακόμη πιο αντιδραστική - αντιλαϊκή κατεύθυνση.
γ) Η συμμετοχή της ΕΕ στους ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς (G20, NATO κ.ά.).
2. «Αναπτυσσόμενη Ευρώπη»
α) Ολοκλήρωση της «Πράξης Ι» για την Ενιαία Αγορά και την προώθηση των νέων πρωτοβουλιών της «Πράξης ΙΙ» για την Ενιαία Αγορά, και την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.
β) Συνέχιση των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας έως το 2014 και το συντονισμό της εξωτερικής διάστασης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (Με τους στόχους αυτούς σχετίζεται και η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11-7-2013, για την ΑΟΖ των κρατών μελών της Μεσογείου).
3. «Ανοιχτή Ευρώπη»
α) Η Προεδρία θα επιδιώξει την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με «στρατηγικούς εταίρους της», ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς κ.ά. Σημαντικό ζήτημα αποτελούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία Διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
β) Ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ (Συρία, Ιράν κ.ά.).
Στη διάρκεια της Λιθουανικής Προεδρίας αναμένεται να ολοκληρωθούν νομοθετικά η ΚΑΠ 2014-2020 και το «πακέτο» για την «Πολιτική Συνοχής» της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Λιθουανικής Προεδρίας της ΕΕ, στρατηγικής σημασίας προτεραιότητες για τους ιμπεριαλιστές είναι η Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (Βίλνιους, 28 - 29 Νοέμβρη), η προσπάθεια δηλαδή οικονομικής και πολιτικής διείσδυσης της ΕΕ στις χώρες της ανατολικής γειτονιάς της, ιδίως στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, και η Στρατηγική της ΕΕ για την άμυνα (θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19 - 20 Δεκέμβρη 2013).
Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες
Σε τίτλους οι αντιλαϊκές προτεραιότητες που επιδιώκει να προωθήσει η Λιθουανική Προεδρία, όπως τις δημοσιεύει στο Πρόγραμμά της για κάθε σύνθεση του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι οι εξής:
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων: ΠΔΠ 2014-2020, Πολιτική Συνοχής - απομακρυσμένες περιφέρειες της ΕΕ - μακροπεριφερειακές στρατηγικές, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, διεύρυνση, Ολοκληρωμένη Θαλάσσια πολιτική, πυρηνική ασφάλεια.
Εξωτερικών Υποθέσεων: Κοινή Εξωτερική Πολιτική και πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Κοινή πολιτική Εμπορίου, σχέσεις με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «Ανθρωπιστική βοήθεια»
Οικονομικών Υποθέσεων: Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014, ενίσχυση της ΟΝΕ, Τραπεζική Ενωση, ενίσχυση της ρύθμισης των αγορών, Φορολογία, συμμετοχή της ΕΕ στο G20, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.
Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης: Δικαιοσύνη : «Δικαιοσύνη για την ανάπτυξη», προσωπικά δεδομένα, ποινικό δίκαιο, πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά. Εσωτερικές Υποθέσεις: Ελεγχος συνόρων - μετανάστευση, βελτιωμένη συνεργασία υπηρεσιών δικαιοσύνης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πολιτική θεωρήσεων (βίζες), σύστημα Σένγκεν, πολιτική προστασία.
Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων: Ευκαιρίες απασχόλησης των νέων, «εργασιακά δικαιώματα», κοινωνική επένδυση, ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, «κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ».
Ανταγωνισμού: Ενιαία αγορά, Βιομηχανία, πνευματικά δικαιώματα, έξυπνες ρυθμίσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, Δίκαιο επιχειρήσεων, δικαιώματα καταναλωτών, έρευνα, διάστημα, διασυνοριακή συνεργασία, τουρισμός.
Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας: Διατροπικές μεταφορές, Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Ενέργεια.
Αγροτικών και Αλιευτικών Υποθέσεων: ΚΑΠ, ΚΑλΠ, Ασφάλεια τροφίμων - ζώων και φυτών, Δάση.
Περιβάλλοντος: Κλιματική αλλαγή, διεθνής συνεργασία.
Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού: εκπαίδευση και πρακτική άσκηση, Νεολαία, Πολιτιστικές και οπτικό-ακουστικές υποθέσεις, Αθλητισμός.
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ 24 - 25 Οκτώβρη (προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής στις 19 - 20 Δεκέμβρη 2013) περιλαμβάνει ζητήματα στα οποία μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα - την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (Τραπεζική Ενωση και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση των νέων, στα πλαίσια των επιδιώξεων της ΕΕ για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να παραλάβει τη σκυτάλη της προεδρίας από την 1 Γενάρη 2014, με τη φιλοδοξία να προωθήσει όλες τις αντιλαϊκές επιδιώξεις της ΕΕ, κλιμακώνοντας την επίθεση των μονοπωλίων ενάντια στους εργαζόμενους.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, το δυνάμωμα της δράσης της Λαϊκής Συμμαχίας, η ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού, αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού της, στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στους τόπους μάθησης, στην πόλη και στην ύπαιθρο, μπορεί να δώσει ώθηση και δυναμική στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ και της συγκυβέρνησης του κεφαλαίου, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου