ΠΕΜΠΤΗ 31-10-2013
Συζητήσεις για ενίσχυση της σύμπραξης ρωσικών μονοπωλίων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων
Ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Ζωτικός χώρος για τα μονοπώλια
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε η συμμετοχή ρωσικών μονοπωλίων στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την εξαγορά επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λιμάνια).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σ. Λαβρόφ συνόδευσαν στην Αθήνα εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι «Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι» και ο πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft».
Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας», ενώ ο Σ. Λαβρόφ πρόσφερε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και ανέδειξε την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε το ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας που λήγει το 2016, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προμηθεύεται αέριο μέχρι και 30% ακριβότερο σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ από την Gazprom.
Το αίτημα του πρωθυπουργού για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αποτελεί απαίτηση του ελληνικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι «θετική» απέναντι στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο σημείωσε πως «η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την Gazprom».
Επίσης, στη διάρκεια των συναντήσεων του Λαβρόφ, τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Ευάγ. Βενιζέλο, συζητήθηκε το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων για τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η «Gazprom» να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Επίσης, ρωσικά μονοπώλια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πληροφορίες θέλουν το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft να ενδιαφέρεται για την εξαγορά των ΕΛΠΕ, τα οποία με τη σειρά τους σε κοινοπραξία με την Edison (Ιταλία) έχουν εξασφαλίσει την άδεια για την διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, η εταιρεία «RZD» (ρωσικοί σιδηρόδρομοι) έχει δηλώσει πρόθυμη να εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο αν πάρει «πακέτο» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας.
Θέλουμε να είναι έντονη η ρωσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω άμεσων επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων (...)
Ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας της ενέργειας είναι πάντα για μας δυο προνομιακοί τομείς στους οποίους έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε από κοινού», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων -ιδιωτικών και κρατικών- σε μια σειρά από επενδύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι το 2012 σημειώθηκε «ρεκόρ στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αυτές άγγιξαν τα6,5 δισεκατομμύρια δολάρια» και συμπλήρωσε «σήμερα (σ.σ. χτες), με τις διαπραγματεύσεις που είχαμε με την ελληνική ηγεσία, συζητήσαμε τα σχέδια της περαιτέρω κλιμάκωσης της συνεργασίας μας λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που εκπονεί και προωθεί η κυβέρνηση της Ελλάδας και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων».
Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν «κοινή δήλωση για θέματα κινητικότητας» που αφορά στην παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τους Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου