ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Νορβηγία: «Φώτισαν» την βιομηχανική πόλη του Rjukan με ηλιακά κάτοπτρα

ΠΕΜΠΤΗ  24-10-2013




Γιγάντια ηλιακά κάτοπτρα θα φέρουν και πάλι το φως σε μια νορβηγική πόλη που ήταν αναγκασμένη να μην «χαίρεται» τις ακτίνες του φωτός από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Η βιομηχανική πόλη του Rjukan βρίσκεται βαθιά μέσα σε μια κοιλάδα, με αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, που ο ήλιος κινείται χαμηλά στον ουρανό, να μην δέχεται τις ηλιακές ακτίνες.

Εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ειδικά διαμορφωμένο τελεφερίκ για να ανέβουν στην κορυφή του βουνού προκειμένου να «δουν» λίγο φως.

Τρία τεράστια κάτοπτρα τοποθετήθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων σε ύψος 450 μέτρων πάνω από την πόλη, στην κορυφή της κοιλάδας.

Γνωστά και ως ηλιοστάτες, τα κάτοπτρα έχουν σχεδιαστεί ώστε να εντοπίζουν την κίνηση του ήλιου και να αντανακλούν το φως απευθείας στην κεντρική πλατεία της πόλης Rjukan.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Την πρότεινε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια ένας εργαζόμενος στο κοντινό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Ο Μάρτιν Άντερσεν συνέταξε τα σχέδιο και κατάφερε να αποκομίσει μια χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων κορωνών για το έργο.

Ο Στέιναρ Μπέργκλαντ, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε στην Telegraph: «Είναι πραγματικά ξεχωριστό να μπορείς να σταθείς μπροστά στο φως στην κεντρική πλατεία και να νιώθεις τη θερμότητα του ήλιου. Είναι ένα έργο για τα χλωμά παιδιά της πόλης».


ΠΗΓΗ. lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου