ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Από τις 3 Νοέμβρη ο νόμος που καταργεί την Κυριακή αργία


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2013 

Αβάντα στα μονοπώλια του εμπορίου, που θα συνθλίψουν κυριολεκτικά τους «μικρούς»

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
Από την Κυριακή 3 Νοέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του νόμου με τον τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με τον οποίο καταργείται, επί της ουσίας, η κυριακάτικη αργία. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων που επιχειρούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση - ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία στην Κυριακή Αργία. Σύμφωνα με το νόμο:
  • Ολα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Αλλωστε, οι διακηρύξεις για «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου και «πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών, δεν μπορεί να πραγματωθεί από τους μικρούς καταστηματάρχες, που θα αδυνατούν αντικειμενικά να εργάζονται 365 το χρόνο.
  • Προβλέπεται να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων, ενώ όλες τις Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να λειτουργούν όσα καταστήματα είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και «χωριά».
  • Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές.
 Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. 
Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρώνονταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.
ΠΗΓΗ.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου