ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Στη λαιμητόμο των νέων περικοπών οι ήδη λεηλατημένες συντάξεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-8-2017




Με προκλητική ανακοίνωση η κυβέρνηση ζητά από τους συνταξιούχους να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»... θα έχει ως «ανώτατο όριο» τις δύο συντάξεις το χρόνο!




 

 Να κρύψει την αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ επί θύραις βρίσκονται όχι μόνο η εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η τρίτη «αξιολόγηση» και το νέο χτύπημα στα Εργασιακά, με επίκεντρο την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στην προκήρυξη απεργίας και γενικότερα στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο για το ύψος των νέων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (συνταξιούχοι πριν τις 12/5/2016) από 1/1/2019, με τη μείωση ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάη, το υπουργείο Εργασίας με μια προκλητική ανακοίνωσή του ζητά από τους συνταξιούχους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να είναι και ευχαριστημένοι, γιατί όπως υποστηρίζει οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα είναι... μόνο (!) μέχρι 18% και σε αυτές θα περιλαμβάνονται τα τυχόν οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν στις συντάξεις τους (επιδόματα συζύγου και τέκνων).

Ετσι... αποκαθιστώντας την «αλήθεια», μας ενημερώνει ότι «δεν επιβάλλεται καμία επιπλέον μείωση που να είναι αντίστοιχη του ύψους των παραπάνω οικογενειακών παροχών. 

Οπως αρμοδίως και κατ' επανάληψη έχει ενημερώσει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, από την 1.1.2019, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των ενιαίων κανόνων ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα επιδόματα αυτά, ως μέρος της καταβαλλόμενης σύνταξης, θα έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της "προσωπικής διαφοράς". 

Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν περικοπές ανώτερες του 18% που νομοθετικά έχει τεθεί ως ανώτατο όριο...».

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Εργασίας κοροϊδεύει ανοιχτά τους συνταξιούχους, την ώρα που έχει νομοθετήσει το νέο ανελέητο σαφάρι σε βάρος τους.

Οπως και να προσπαθήσουν να την «αμπαλάρουν», η ουσία είναι μία: 
Ο νέος νόμος της κυβέρνησης έρχεται να επιβάλει στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις νέες περικοπές μέχρι και 18%, αφαιρώντας σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους ποσά που φτάνουν μέχρι και πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο!

Το πραγματικό ύψος των νέων περικοπών
 
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι νέες περικοπές όχι μόνο έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η επιβολή εισφορών και στις επικουρικές για τον κλάδο Υγείας, η περικοπή των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους και τόσες άλλες, αλλά επιφέρουν πραγματική επιβάρυνση, ακόμα μεγαλύτερη απ' αυτήν που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Πριν την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι οι νέες περικοπές θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το 2019. 

Οπως όμως προέκυψε από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εν λόγω νομοσχέδιο ο λογαριασμός των περικοπών έγινε ακόμα πιο βαρύς.

Συγκεκριμένα, από την Εκθεση του ΓΛΚ (σελ. 748 - 750), που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, προκύπτει:

-- Μείωση λόγω κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 2,262 δισ. ευρώ το 2019, 2,358 δισ. το 2020 και 2,505 δισ. το 2021.

-- Επιπλέον, έχουμε αντίστοιχη μείωση και στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») ως εξής: 232 εκατ. ευρώ το 2019, 225 εκατ. ευρώ το 2020 και 218 εκατ. ευρώ το 2021.

Αρα, οι συνολικές απώλειες είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. 

Δηλαδή, στην «ωρίμανση» των περικοπών το 2021, η ετήσια απώλεια των συνταξιούχων θα είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραπάνω από το ποσό που αρχικά διέδιδε η κυβέρνηση... Μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα, στην τριετία 2019 - 2021, οι περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ.

Η επιβάρυνση συνταξιούχων και ασφαλισμένων από το νέο νόμο είναι βέβαια ακόμα μεγαλύτερη, καθώς για να πιαστεί ο στόχος των αυξημένων περικοπών, η κυβέρνηση, μαζί με τη μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, επέβαλλε νέο πάγωμα στο σύνολο των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022 και όχι μέχρι το 2019, όπως προβλεπόταν, ενώ παράλληλα οι μειωμένες «προσωπικές διαφορές» που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016 για τους νέους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτούνταν από το Μάη του 2016 μέχρι το τέλος του 2018, θα πάψουν να καταβάλλονται εντελώς μετά το τέλος του 2018.

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επικεντρώσει τη συζήτηση στο ύψος των περικοπών για κάθε συγκεκριμένο συνταξιούχο, πάνω ή μέχρι το 18% - όπως τουλάχιστον αυτή σήμερα ισχυρίζεται - αποσκοπεί να κρύψει την ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία που έχει δρομολογηθεί, η οποία αφορά και πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, αλλά και ακόμα μεγαλύτερο ποσό που τελικά θα αφαιρείται σε ετήσια βάση από τους συνταξιούχους όλα τα επόμενα χρόνια.

Και αύξηση εισφορών στους σημερινούς ασφαλισμένους
 
Μάλιστα, τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο νόμο 4472/2017, δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους, αλλά επεκτείνονται και σε μεγάλες ομάδες σημερινών ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, πρόσθετα στην αφαίμαξη που καταγράψαμε αναλυτικά παραπάνω, επιβλήθηκε και νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ θα προκύπτουν όχι από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους των ασφαλισμένων αυτών των ομάδων, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Από την έμμεση αυτή αύξηση των εισφορών προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 εκατ. ευρώ το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021. Αρα, η συνολική επιβάρυνση από την αύξηση των εισφορών είναι 431 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, λόγω της νέας βάσης στις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν και για τον κλάδο Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Ετσι, συνολικά η νέα επιβάρυνση στο σκέλος των εισφορών φτάνει στα 481 εκατ. ευρώ. 

Μια επιβάρυνση που βέβαια θα ακολουθεί τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και τα επόμενα χρόνια...

Αυτή είναι η αλήθεια για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την πρόσθετη αφαίμαξη των ασφαλισμένων, τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». 

Αυτό είναι το άγριο σαφάρι σε βάρος τους που θα πρέπει να φέρνουν αυτόματα στο νου τους οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι κάθε φορά που ακούν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για το πιάσιμο των στόχων των μνημονίων και την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία...



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου