ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΝΗΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://metaforespress.gr

Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ως τα τέλη του μήνα, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης θα παρουσιάσει τις δράσεις για την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την αποκρατικοποίηση των λιμένων.
Για τη νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων προωθείται η μείωση της γραφειοκρατίας, με τη συρρίκνωση των αναγκαίων υπογραφών από 32 σε 7. Οι ρυθμίσεις θεωρούνται αναγκαίες, καθώς το εθνικό νηολόγιο έχει υποχωρήσει στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ έχει χάσει την πρώτη θέση σε επίπεδο χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα.
Σήμερα από τα 3.428 ποντοπόρα πλοία ελληνικών συμφερόντων, μόνο τα 820 βρίσκονται εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο.
Παράλληλα, έως τα τέλη του μήνα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την πώληση των λιμένων, με τις λύσεις που προκρίνονται να είναι οι ομαδοποιήσεις και οι παραχωρήσεις επιμέρους δραστηριοτήτων (εμπορεύματα, κρουαζιέρα, ακίνητα), κυρίως στα μεγάλα λιμάνια.
Οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ εξαρτώνται από το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για τους εμπορευματικούς σταθμούς συγκαταλέγονται οι Cosco, Hutchison, International Container Terminal Services, China Merchant, Shanghai International Port, PSA,  Adani, ABG Ports, GMR, GVK και ο όμιλος Birla.
Μεταξύ Πρωθυπουργού και υπουργού Ναυτιλίας συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα της ακτοπλοΐας (επίκειται η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που ξεσήκωσε την εναντίωση των ναυτεργατών), η σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και η βιωσιμότητα του Οίκου Ναύτου. 

Φώτης Φωτεινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου