Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ
- 3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (προκύπτει από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί)
- 2 κούπες αλεύρι (κατά προτίμηση 1 κούπα σταρένιο , 1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
- 4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι πιπέρι
- 1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
- 1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κουταλάκια του γλυκού)
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)
- προαιρετικά, 2-3 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
- 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της πίτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε .
Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται ακόμη.
Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι .
Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κλπ) , τα λευκά (τυριά),
και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια) ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα.
Αδειάζουμε τον πηκτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (40x28 ) .
Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει.
Επειδή τα τυριά είναι αλμυρά, το μοναδικό αλάτι που βάζουμε στην πίτα είναι το
1 κουταλάκι με το οποίο πασπαλίζουμε το τριμμένο κολοκύθι για να βγάλει τα υγρά του.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατα τυριά αλατίζουμε λίγο και το μείγμα
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της.
Τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. axortagos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου