ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ..........














962  Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας.

1861  Τα παραδουνάβια πριγκιπάτα της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και σχηματίζουν τη Ρουμανία.

1909  Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έκανε την Επανάσταση στο Γουδή, καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος.

1909  Στην εφημερίδα Εργάτης του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου.

1928  Ιδρύεται το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σημερινή μορφή του, ως ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο.

1933  Στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζεται ο ολλανδός αναρχοκομμουνιστής Μαρίνους Βαν Ντε Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή).

1947  Οι επιστήμονες των εργαστηρίων Bell Μπαρντίν, Μπράτιν και Σόκλεϊ παρουσιάζουν το τρανζίστορ.

1947  Σχηματίζεται στα βουνά η πρώτη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση των ανταρτών, με πρωθυπουργό και υπουργό Στρατιωτικών το Μάρκο Βαφειάδη και αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ιωαννίδη.

1948  Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Χιντέκι Τόγιο, εκτελείται δι' απαγχονισμού ως εγκληματίας πολέμου, μετά την καταδίκη του από συμμαχικό δικαστήριο.

1972  Σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ στη Μανάγκουα της Νικαράγουας προκαλεί το θάνατο 10.000 ατόμων.

1975  Ξεκινά τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς. Είναι το πρώτο της χτύπημα.

1991  Τα 12 κράτη - μέλη της ΕΟΚ αναγνωρίζουν έμμεσα, αλλά σαφώς, τη Ρωσία ως «ντε φάκτο» διάδοχο κατάσταση της πρώην ΕΣΣΔ.




ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου