ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ..........







1942  Μεγάλη διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, κατά των Γερμανών. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης

1942  Το σημείο στο οποίο σκοτώθηκε από τους κατακτητές, ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης

1788  Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1807  Κατόπιν παρότρυνσης του αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1849  Η εκτέλεση του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1882  Ο Τόμας Εντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1894  Καταδικάζεται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία ο γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Αλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους γερμανούς. Εξορίζεται στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του. 

Η καταδίκη του θα διχάσει πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ» ο Εμίλ Ζολά, ενώ «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά θα λάβει χάρη από το γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1917  Αρχίζουν συνομιλίες για την έξοδο της Ρωσίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).


1927  Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929  Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.

1940  Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.

Την ίδια μέρα το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Αντονιέτα».

1941  Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου κατά των γερμανών στη Γιουγκοσλαβία.

1953  Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Αντονιι Ιντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον».

1978  Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

1989  Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε. 

Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζικές δολοφονίες και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ιον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την Προεδρία της Ρουμανίας.

2008  Η βουλγάρα, Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από την δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. 

Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.




ΠΗΓΗ. tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου