ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Μελομακάρονα


                        Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

                               Μελομακάρονα





ΥΛΙΚΑ
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μπίρα
  • 4 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανελογαρίφαλο
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα (μέσα στον χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα και
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι


Για το σιρόπι


  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μελι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • καρύδια για το πασπάλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

Σε μια βαθιά λεκάνη, χτυπάμε με το μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και την μπίρα.
Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύουμε να φουσκώσει και την προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα, αλάτι, μοσχοκάρυδο, κανελογαρίφαλο και στην συνέχεια τα τριμμένα καρύδια και το σιμιγδάλι.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο με το μπέικιν, ζυμώνοντας ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, (μπορεί να μη το πάρει όλο το αλεύρι).
Λαδώνουμε το ταψί μας και πλάθουμε μελομακάρονα.

Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών, τους δίνουμε σχήμα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν, στους 180 βαθμούς περίπου (ανάλογα τον φούρνο του καθενός).

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και όπως είναι μέσα στο ταψί τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι μας, το οποίο το έχουμε βράσει για 8-10 λεπτά.

Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί να ρουφήξουν καλά το σιρόπι (όταν "ποτίσουν" τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά τους).
Όταν δούμε ότι έχουν "ποτίσει" καλά, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα!



                                                                                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





ΠΗΓΗ. tetradiosyntagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου