ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Αγραφα - Αγρια ομορφιά


Τριγύρω δάση, φαράγγια και ποτάμια μαρκάρουν το αλπικό τοπίο. 

Μέσα στο άγριο σκηνικό όμως, το χωριό Αγραφα σας υποδέχεται με μικρούς ζεστούς ξενώνες… Μια απόδραση ιδανική για όσους αγαπούν τη χειμερινή απομόνωση και τις δυνατές συγκινήσεις!

 

Eίτε ανηφορίζοντας από το Αγρίνιο είτε κατηφορίζοντας από το Καρπενήσι ή ακόμα διασχίζοντας τα θρυλικά βουνά των Αγράφων, θέλοντας και μη θα πέσετε πάνω στη γαλάζια αγκαλιά της λίμνης Κρεμαστών. 






Εδώ στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, τρία ποτάμια -ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας- αδειάζουν τα νερά τους στη δεξαμενή νερού που σχηματίστηκε το 1963 μετά την ανόρθωση του φράγματος στην τοποθεσία Κρεμαστά. 

Από τη λίμνη Κρεμαστών ξεκινούν οι δρόμοι που οδηγούν στα βουνά και στα χωριά των ανυπότακτων Αγράφων.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ιστορίας, η τραχιά αυτή περιοχή με τα απάτητα βουνά και τους αδάμαστους κατοίκους δεν υποτάχθηκε ποτέ στην κεντρική εξουσία. Μάταια οι Βυζαντινοί προσπαθούσαν να εισπράξουν τους φόρους. 

Δεν είχαν καλύτερη τύχη οι Οθωμανοί, ώσπου ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής άφησε τους ορεσίβιους να διοικούν μόνοι τους τον άγονο τόπο τους.

Οταν ο Αλή Πασάς θέλησε να αλλάξει τα πράγματα, βρήκε μπροστά του τον θρυλικό Κατσαντώνη, τον Μπουκουβάλα, τον Λεπενιώτη, τον Αγραφιώτη κι άλλους οπλαρχηγούς που πολέμησαν τα τούρκικα φουσάτα. 

Ακόμη και σήμερα οι ηρωικές, μα και συνάμα τραγικές εκείνες εποχές παραμένουν ανεξίτηλα γραμμένες στις ιστορίες των γεροντότερων που θ' ακούσεις να διηγούνται τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Ο βατός (αν και σε μεγάλο μέρος ακόμη χωμάτινος) δρόμος που οδηγεί στο κεφαλοχώρι των Αγράφων περνά από την Κρέντη και συνεχίζει σε πορεία παράλληλη με την κοίτη του Αγραφιώτη ποταμού. 

Βέβαια για όσους θέλουν να κάνουν τα εύκολα δύσκολα και φυσικά διαθέτουν κατάλληλο αυτοκίνητο υπάρχουν διάφοροι –όλοι χωμάτινοι- δρόμοι που επίσης καταλήγουν στο χωριό Αγραφα.




Οι ντόπιοι το λένε πετρογέφυρο, βρίσκεται στην αρχή του ανηφορικού τσιμεντόδρομου που οδηγεί στο χωριό, κοντά στον αναπαιλωμένο νερόμυλο και ενώνει τις όχθες του ρέματος Μπαρτσιά. 
Κτισμένο πιθανόν το 17ο αιώνα σήμερα έχει παροπλιστεί και χρησιμοποιείται μόνο από τους περιπατητές.

Τα Αγραφα βρίσκονται σε ύψος 850 μέτρων κυκλωμένα από τα απρόσιτα κορφοβούνια και απέχουν 80 χλμ. από το Καρπενήσι. 




Μετά από τόσα σιωπηλά χιλιόμετρα σε χωματόδρομους και ερημοτόπια, το χωριό σε υποδέχεται με μια ευχάριστη ζωντάνια. 
Το δημαρχείο, τα ταβερνάκια, οι μικροί ξενώνες, τα τζάκια που καπνίζουν δημιουργούν ένα ολοζώντανο σκηνικό από αυτά που σπάνια συναντάς σε τόσο απομονωμένους ορεινούς οικισμούς.
Ενας στενός δρόμος διασχίζει τον οικισμό και φτάνει στην πλατεία με τα δέκα θεόρατα πλατάνια και τα καφενεδάκια. 

Δυστυχώς, το 1942 οι Ιταλοί πυρπόλησαν τον οικισμό. Ετσι σήμερα η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης δεν είναι η αυθεντική, μια και πολλά σπίτια ξανακτίστηκαν. 
Ομως όλα τα σπίτια είναι κεραμοσκεπή, απλά, με αρκετά παραδοσιακά στοιχεία και το γενικό σύνολο δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. 



Η πιο παλιά εκκλησία του χωριού είναι αυτή του Αγ. Γεωργίου (1550), αξιομνημόνευτη για τις ολόπλευρες τοιχογραφίες του 1610 και βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο. 
Χτισμένος το 1900 πάνω σε χαμηλό ύψωμα που αγναντεύει τον οικισμό και τα γύρω βουνά, είναι ο όμορφος πέτρινος ναός του Αγ. Δημητρίου τον οποίο αξίζει επίσης να επισκεφτείτε.





ΠΗΓΗ. ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου