ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης - Σε γνώση του ελληνικού ΥΠΕΞ το περιεχόμενό του (χάρτες)



Στη δημοσιότητα δόθηκε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας.
Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Την ίδια ώρα όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost.gr σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σε γνώση του ελληνικού ΥΠΕΞ με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως δεν περιήλθε σε γνώση του ελληνικού ΥΠΕΞ από λιβυκή πηγή. 

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης βρίσκεται ήδη στα χέρια του ελληνικού ΥΠΕΞ και μεταφράζεται από τα τουρκικά προκειμένου να εξεταστεί συστηματικά.

Πάντως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μία ήδη αποσταθεροποιημένη περιοχή. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.

Το τουρκικό πρακτορείο THA, ισχυρίζεται ότι στους παρακάτω χάρτες εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας. 



Αξίζει να σημειωθεί πως τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Μήνυμα στήριξης έστειλε και το Ισραήλ το οποίο με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ την Τετάρτη σχολίαζε: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. 

Η διαρκής παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».





Τι ισχυρίστηκε στην τουρκική Βουλή εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ

Να σημειωθεί, τέλος, πως κατά την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Βουλής, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής».

Ισχυρίστηκε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. 

Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», είπε.



ΠΗΓΗ.  newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου