Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ απο την κ. Γεωργία
ΥΛΙΚΑ
- 3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κέρατο
- 1 καρότο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 σπυριά μπαχάρι
- 1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα φρέσκια
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά για να γλυκίζει λίγο το φαγητό)
Για τις πατάτες
- πατάτες
- 1/2 κ.γ ξερή πιπερόριζα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- χυμό ενός λεμονιού
- μουστάρδα απαλή ή σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εαν θέλετε να μαρινάρετε τα κότσια, απο το βράδυ τα βάζετε (αφου τα έχετε πλύνει) μαζί με ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μια πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
Αν δεν θέλετε να μαρινάρετε απο το βράδυ (γίνονται εξίσου νόστιμα), αφου τα πλύνεται τα τρίβετε με αλάτι - πιπέρι και βάζετε όλα τα υλικά μαζί με ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι.
Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνετε στους 160οc , για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσετε λίγο τα κότσια και να προσθέτετε λίγο κρασί και το χυμό πορτοκαλιού (το μυστικό είναι καθόλου νερό).
Καθαρίζετε τις πατάτες. Σε ένα μεγάλο σκεύος βάζετε αλάτι, ρίγανη, μια σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα, χυμό λεμόνι, ένα κουταλάκι μουστάρδα, ένα φλιτζάνι λάδι και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγετε τη γάστρα και μαζεύετε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα εκτός απο το δαφνόφυλλο και απλώνετε τις πατάτες γύρω- γύρω απο τα κότσια, κλείνετε τη γάστρα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα.
Λίγο πρίν βγάλετε το φαγητό απο το φούρνο και αν σας αρέσει ξεραμένο, βγάζετε το καπάκι και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 - 190οC, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι.
* Μυστικό. να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια.
* Μυστικό. να μη βάλετε καθόλου νερό, ούτε στις πατάτες, ούτε στα κότσια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου