Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 3-4 ντομάτες (ώριμες)
- 1 κ.σ πελτές ντομάτας
- 2 ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 2 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη)
- 1 καρότο (σε ροδέλες)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1/2 ποτηράκι κρασί
- λίγος μαιντανός
- πάπρικα, λίγο καγιέν, λίγη ρίγανη
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες στο νερό και την επομένη, τους σουρώνουμε και τους βράζουμε για 15 λεπτά.
Πετάμε το πρώτο νερό, τους ξανασουρώνουμε ,τους ρίχνουμε πάλι μέσα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τους σκεπάζει.
Ρίχνουμε το ένα ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο,τα δαφνόφυλλα,τις φετούλες καρότου και τους αφήνουμε να μαγειρευτούν έως ότου μαλακωσουν ελαφρά (20΄- 25΄) λεπτά.
Σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι, τα σκορδάκια και τις πιπεριές (σε φετούλες) σε ελαιόλαδο και όταν μαραθούν σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες,τον πελτέ,το αλάτι,τα μπαχαρικά και τον ψιλοκομμένο μαιντανό.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζωμό απο τα φασόλια που έχουν βράσει.
Μαγειρεύουμε για 10΄έως πήξει η σάλτσα και κατόπιν απλώνουμε μια στρώση της στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους.
Απο πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες και μετά την σάλτσα.
Ψήνουμε τους γίγαντες με το καπάκι του πυρέξ στους 180 °C έως ότου μαλακώσουν αρκετά
και λίγο πρίν το τέλος βγάζουμε το καπάκι για να ξεροψηθούν στην επιφάνειά τους αλλά και για πήξει η σάλτσα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου