ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ολοταχώς για ΑΟΖ με Ιταλία




Η Ελλάδα είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο

Σε κινήσεις στρατηγικής σημασίας στο δύσκολο πόκερ που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το λιβυκό πέλαγος, προχωράει η κυβέρνηση με στόχο ένα μέτωπο συμμαχιών για την ισχυροποίηση της Ελλάδας στη μάχη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Την ίδια στιγμή είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κάσο έστειλε μήνυμα «αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας και αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με κάθε διαθέσιμο μέσον». «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες» τόνισε. «Αλλά αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα».

Κρίσιμες ημερομηνίες

Υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο. Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι:

*Στις 30 Δεκεμβρίου, την Δευτέρα κλιμάκιο του υπ.Εξωτερικών μεταβαίνει στη Ρώμη όπου θα συνεργαστεί με στελέχη του ιταλικού υπ.Εξωτερικών για την ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ των δύο χωρών. Σε πρώτη φάση θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1977 και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγο.

*Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράφουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed στον οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία διότι την παρακάμπτει.

*Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο με επίσημη πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.

*Στις 28 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει στο δείπνο των ηγετών και στις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει, τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων.

*Στις 29 Ιανουαρίου θα βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στα Ηλύσια Πεδία για ένα νέο τετ α τετ με τον Πρόεδρο Μακρόν με τον οποίο έχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δηλώσει δημοσίως ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας του Ερντογάν με την υπό κατάρρευση κυβέρνηση της Τρίπολης, αναγνωρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ και διεμήνυσε ότι θα στείλει και φρεγάτα στα νότια της Κρήτης προς ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων εάν υπάρξει ανάγκη.

Ενα επιπλέον ισχυρό κίνητρο για τη θέση Μακρόν είναι ότι «συμφωνητικό» Ερντογάν - Σάρατζ για τον «καθορισμό θαλασσίων δικαιοδοσιών» μπορεί να θεωρείται άκυρο και ανυπόστατο, με βάση το δίκαιο της Θάλασσας, αλλά ενδεχομένως να υπονομεύσει την διαδικασία των ερευνών στα τεμάχια που έχει παραχωρήσει η Αθήνα σε διεθνή κοινοπραξία νοτίως της Κρήτης στην οποία συμμετέχει και ο γαλλικός κολοσσός ΤΟTAL όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ.

*Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου στο Κάιρο, τετραμερής συνάντηση, με την συμμετοχή των υπουργών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Η προκλητικότητα της Τουρκίας θα μπει και στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 20 Ιανουαρίου από το Νίκο Δένδια με όσα θέματα προκύψουν μέχρι τότε.

Η ΑΟΖ με Ιταλία

«Με την Ιταλία θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι θα επιταχυνθούν οι κινήσεις για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Η διπλωματία των ΑΟΖ αποτελεί πλέον προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έστω κι αν χάθηκαν κάποιες δεκαετίες... Η Ελλάδα είναι έτοιμη από τεχνικής και νομικής άποψης να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία όπως ενημέρωσαν το NEWPOST κυβερνητικές πηγές. Η Κύπρος είναι ιδιαίτερη περίπτωση καθώς οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και πόλεμο με την Τουρκία για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Όσον αφορά την συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας του 1977 που αφορούσε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας δεν επεκτάθηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ που αφορά την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω έλλειψης αντίστοιχης συμφωνίας με την Αλβανία, όπως ήταν το επιχείρημα της ιταλικής πλευράς.

Το 2009, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη η Αθήνα υπέγραψε ΑΟΖ με την Αλβανία αλλά δεν επικυρώθηκε από το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο. Ήταν γνωστές οι τουρκικές πιέσεις που δέχονταν τα Τίρανα από την Τουρκία για να μην προχωρήσουν στην κοινή ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Η Ιταλία προσφάτως άλλαξε στάση σε αρκετά θέματα. Έχει και εκείνη τον κολοσσό ΕNNI που συμμετέχει στα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ της Μεσογείου στα οποία αντιδρά η Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ενώ στήριζε την κυβέρνηση Σάρατζ λόγω του μεταναστευτικού, ανοίγει πλέον διαύλους και με τον στρατάρχη Χαφτάρ που πολιορκεί την Τρίπολη. Η Ιταλία έχει στηρίξει την Ελλάδα στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο «σουλτάνος»

Σε νέο προκλητικό μπαράζ δηλώσεων κατά της Ελλάδας αλλά και κατά του Πούτιν που δεν στηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας -Λιβύης επιδόθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι θέλουν 5000 Σουδανοί και 2000 Ρώσοι της εταιρείες Μπάτνερ στη Λιβύη;» αναρωτήθηκε στις κοινές δηλώσεις που έκαναν με τον πρόεδρο της Τυνησίας την οποία επισκέφθηκε εκτάκτως χθες. «Ποιοι είναι οι δεσμοί τους;Αυτά πρέπει να ρωτήσουν τα ΜΜΕ» συνέχισε και επιτέθηκε και πάλι στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν έχει λόγο για τη συμφωνία μας με την Λιβύη» δήλωσε. «Ούτε με την υφαλοκρηπίδα, ούτε για την ΑΟΖ. Στην ΑΟΖ έχει δικαιώματα η βόρεια Κύπρος και η νότια Κύπρος. Δεν έχει καμία δουλειά η Ελλάδα. Μπορεί στο παρελθόν να έκανε άλλες συμφωνίες με άλλο τρόπο όμως πλέον δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση στην Τουρκία.»

Πυρά εναντίον του Ερντογάν εξαπέλυσε ο απεσταλμένος του
Αμπντάλα Θάνι, πρωθυπουργού της αντιπολίτευσης στη Λιβύη, Νάγιεντ.«Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη» δήλωσε. «Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» συνέχισε. 

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου».




ΠΗΓΗ. newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου