ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Το εντυπωσιακό ανάκτορο των Αιγών




Να προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών, συμφώνησαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που έδωσαν το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτηρίου. 
Σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης συντέλεσαν, η εξαιρετικά μεγάλη αρχαιολογική σημασία του μνημείου καθώς και το αχανές μέγεθός του.

 «Ο επισκέπτης δεν θα έχει την πλήρη αισθητική οπτική του οικοδομήματος χωρίς την 3η διάσταση, όπου αυτή μπορεί να αποδοθεί και αφού λυθούν τα τεχνικά στατικά προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.


Στα ανατολικά, στην πρόσοψη, βρίσκονταν δύο εντυπωσιακές στοές, οι πρώτες πλήρως ανεπτυγμένες διώροφες στοές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, που περιλάμβαναν θρανία για τουλάχιστον 120 καθισμένους. 
Εκεί ήταν και η μνημειώδης είσοδος του πρόπυλου, από την οποία περνούσαν οι 3.500 και πλέον επίλεκτοι Μακεδόνες για να κατευθυνθούν στο περιστύλιο, την καρδιά του κτηρίου, που λειτουργούσε ως αγορά. 

Στα παραπάνω σημεία -και όπου αλλού είναι εφικτό - θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση στο μάξιμουμ, με βάση το αρχαίο, αλλά και το νέο υλικό, που είναι απαραίτητο για τη διάσωση του αυθεντικού.

Το ανάκτορο των Αιγών που αποτελούσε βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη - λίκνο της δυναστείας, θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί πριν το 336 π.Χ., όταν ο βασιλιάς με πρόφαση τους γάμους της κόρης του με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου γιόρτασε εκεί την παντοδυναμία του. 
Με εκταση 9.250 τετρ αγωνικά μέτρα στο ισόγειο, το κτήριο, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, είναι μεγαλύτερο από τα ελληνιστικά ανάκτορα της Δημητριάδος και του Περγάμου. 

Η μορφή του είναι πολύ περισσότερο σαφής και ευανάγνωστη από «τα βασίλεια» της Πέλλας που γνώρισαν πολλές επεκτάσεις και τροποποιήσεις.


Χτισμένο στο άστυ των Αιγών , σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πλαγιάς, το τεράστιο κτήριο - το μεγαλύτερο της κλασικής Ελλάδας, τριπλάσιο από τον Παρθενώνα - ήταν ορατό από ολόκληρη την λεκάνη της Μακεδονίας, τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς.



Κτήριο πρωτόφαντο, απολύτως επαναστατικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, το ανάκτορο που ένας μεγαλοφυής αρχιτέκτονας - ίσως ο Πύθεος, γνωστός για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Μαυσωλείου, αλλά και για την συνεισφορά του στην εξέλιξη της πολεοδομίας και της θεωρίας των αναλογιών - δημιούργησε για τον Φίλιππο στις Αιγές, υπήρξε το αρχέτυπο όλων των «βασιλείων», δηλαδή των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης και όχι μόνον.



ΠΗΓΗ. aragma






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου