Τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική του εγκλωβισμού και την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό επιβεβαίωσαν και αυτήν τη βδομάδα η νέα έξαρση του προβλήματος στα νησιά και τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείρισή του.
Χιλιάδες ξεριζωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και ασυνόδευτοι ανήλικοι, που δεινοπάθησαν και πλήρωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν σε διακινητές για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και την εξαθλίωση, εμποδίζονται να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ που είναι ο προορισμός τους και καταδικάζονται να επιβιώνουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες.
Τη βδομάδα που πέρασε κυβερνητική σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, είχε στο επίκεντρό της τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των ξεριζωμένων.
Πρόκειται για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ώστε να προχωρήσουν οι επιστροφές, η χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και η κατανομή των ξεριζωμένων στο εσωτερικό της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε ο στόχος για 10.000 απομακρύνσεις κατατρεγμένων από τη χώρα μας έως το τέλος του 2020.
«Οπλο» της κυβέρνησης κατά των ξεριζωμένων θα είναι ο νέος νόμος.
Πρόκειται για έναν νόμο που οι ρυθμίσεις του μπορούν να οδηγήσουν σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας στην πράξη, τον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, τη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος σε διεθνή προστασία τελικά επιστραφεί.
Ενσωματώνει δε ξανά τις τρεις βασικές Οδηγίες της ΕΕ, που αφορούν τους πρόσφυγες και το άσυλο. Οδηγίες που συμπυκνώνουν τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό στο ζήτημα των βασικών δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
Αθλιες συνθήκες
Στη Λέσβο είναι 16.780. Από αυτούς οι 14.663 ζουν μέσα και γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας που χωρά 2.840 ανθρώπους.
Στη Χίο είναι 5.140. Από αυτούς οι 4.864 βρίσκονται στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που χωρά 1.014 άτομα.
Στη Σάμο είναι 6.404. Από αυτούς οι 6.173 «ζουν» στο τοπικό ΚΥΤ που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων.
Στη Λέρο είναι 2.433. Οι 2.184 μένουν στο ΚΥΤ που χωρά 860 άτομα. Στην Κω είναι 4.308. Από αυτούς οι 3.813 μένουν στο ΚΥΤ που χωρά 816 άτομα.
Η φυσική και ψυχική υγεία αυτών των ανθρώπων επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών διαβίωσης, της έλλειψης υγιεινής και των συνθηκών όπως διαμορφώνονται και από την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.
Ολο και περισσότεροι είναι σε κατάσταση κράτησης και σε νομικό κενό.
Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων, το τελευταίο εξάμηνο:
-- Στη Λέσβο 20% των ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.
-- Το 50% από αυτούς είναι θύματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.
-- Το 30% των ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
-- Πάνω από το 1/4 των παιδιών με τέτοια προβλήματα βλάπτουν τον εαυτό τους. Κάποια προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, μέσα σε αυτά και παιδιά κάτω των 10 χρόνων. Υπάρχουν δε 115 ανήλικοι στη Λέσβο με καρκίνο, διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα και μέχρι στιγμής δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
-- Το 50% των προσφύγων στα νησιά είναι ανήλικοι.
-- Το 1/3 των παιδιών στη Λέσβο ζουν σε κατασκηνώσεις και χώρους φτιαγμένους από πλαστικό.
-- Υπάρχει μία τουαλέτα για 300 παιδιά στη Σάμο, μία τουαλέτα για 200 άτομα στη Λέσβο, ενώ θα έπρεπε να είναι 20 άτομα ανά τουαλέτα.
Ετσι αρρωσταίνουν τα παιδιά και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζουν πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα χωρίς ιατρική περίθαλψη επαρκή, ενώ υφίστανται πολλά προβλήματα και κωλύματα στο θέμα της παραπομπής τους για να τους παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
-- Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παγιδεύονται στα νησιά για μεγαλύτερη περίοδο.
Μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έχουν ασθενήσει στη Λέσβο είναι πάνω από εξάμηνο στο νησί και κάποιοι πάνω από ενάμιση χρόνο.
Οσον αφορά την αξιολόγηση της ευαλωτότητας, το 2018 πάνω από το 78% των ασθενών με ψυχικά προβλήματα στη Λέσβο δεν είχε εντοπιστεί ότι είναι ευάλωτα άτομα.
-- Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, στο ΚΥΤ της Λέρου όλα τα άστεγα παιδιά, αλλά και αρκετά στεγασμένα είναι γεμάτα με τσιμπήματα ψύλλων.
Πολλά εμφανίζουν κοιλιακά άλγη και διάρροιες λόγω της διατροφής, κάποια δε και άσθμα διότι ζουν κοντά στη θάλασσα.
Υπάρχουν παιδιά με νυχτερινή ενούρηση και εφιάλτες, ενώ αριθμός από μάνες που θηλάζουν μωρά έχουν αναιμία.
Το γάλα - φόρμουλα που πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών το παρέχει ο Στρατός, ενώ στα παιδιά έως 12 μηνών δεν χορηγείται, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτού του είδους το γάλα.
Αρρωστα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας δεν μπορούν να εξεταστούν λόγω του ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ.
Ετσι σε κανένα δεν μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα ή άλλα υλικά όπως καθετήρες και κανένα δεν μπορεί να κάνει εργαστηριακό έλεγχο.
Εξάλλου, στη χώρα μας αγνοούνται 1.178 από τα 4.700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου