ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

ΛΙΔΟΡΙΚΙ - Χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας




Το Λιδωρίκι, η μικρή «Δωρική Ελβετία» είναι χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας, αγναντεύει την πανέμορφη οροσειρά των Βαρδουσίων και παίζει με τα πρασινογάλανα νερά της ήρεμης λίμνης. 

Η λεκάνη της λίμνης του Μόρνου μας καλωσορίζει καθώς αποφασίσατε να επισκεφθείτε την όμορφη Δωρική πολιτεία. 
Η λίμνη του Μόρνου δημιουργήθηκε με την ανύψωση χωμάτινου φράγματος, ύψους 189 μέτρων. Τα έργα ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. 

Σε υψόμετρο 650 μ , κυριολεκτικά μοιάζει να πολιορκείται από τις υπέροχες αλπικές κορφές των Βαρδουσίων και της ασέληνης Γκιώνας που ρίχνουν την πανέμορφη χιονισμένη σκιά τους στα ήσυχα νερά της λίμνης.



Η μικρή αλλά ιστορική πολίχνη αποτελεί ένα απέραντο γεωργο-κτηνοτροφικό κέντρο με ήπιους επαρχιακούς ρυθμούς .
Στα ανήσυχα χρόνια της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή και ήταν καταφύγιο για πολλούς καπεταναίους και κλεφτο-αρματολούς. Στα τριγύρω βοσκοτόπια έβοσκαν χιλιάδες γιδοπρόβατα και βούιζαν οι ρεματιές και οι ρούγες απ’ τα βελάσματα και τους ήχους των κουδουνιών. 


ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΑΓΩΝΕΣ
 
Το Λιδωρίκι, η νέα Δωρική πρωτεύουσα του Δήμου, είναι μια θαυμάσια και ιστορική κωμόπολη, γνωστή για τους μεγάλους αγώνες του για την πατρίδα και το έθνος. 


Εδώ είχαν τα λημέρια τους οι μεγάλοι οπλαρχηγοί της επανάστασης (Διάκος, Σκαλτσοδήμος, Σιαφάκας, Γούλας, κ.λ.π.).

Το μαρτυρικό χωριό κάηκε εντελώς στις 29 Αυγούστου του 1944 από Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. 

Στο Λιδωρίκι πιάστηκε και φυλακίστηκε ο ήρωας της επανάστασης Αθ. Διάκος (Μασαβέτας) στη θέση Βαρούσι, σε μια αυτοσχέδια φυλακή από την οποία δραπέτευσε για να βγει ελεύθερος κοι χρήσιμος στο «κλαρί» για την συνέχιση του αγώνα. 



Το παλιό  πέτρινο  θολωτό γεφύρι , πριν  γίνει  η  τσιμεντένια γέφυρα , όταν  έγινε  ο  δρόμος Λιδορικίου – Ναυπάκτου , στη  δεκαετία  του  ‘30 .









 Σήμερα η ιστορική όσο και μαρτυρική κωμόπολη, αφού γιάτρεψε τις πληγές της, εξελίσσεται σε μια σύγχρονη πολιτεία.

Πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα, κτίστηκε μια σύγχρονη πολιτεία, με σεβασμό στις ιστορικές καταβολές, την αρχιτεκτονική και την μακραίωνη ιστορία του τόπου και παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.




ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο επισκέπτης θα’ χει την ευκαιρία να γνωρίσει το παλιό χωριό (Βαρούσι) με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τη δική του ιστορία. 

Η λέξη Βαρούσι είναι Ουγγρική και σημαίνει συνοικία (ένα Βιλαέτι διαιρείται εις ναχαέδες και εις βαρόσι).

Περιδιαβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο ο επισκέπτης θα περάσει απ το θαυμάσιο πέτρινο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονται αρκετά ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Καλλίπολης, όσα πρόλαβαν να περισωθούν απ’ τα βιαστικά νερά της τεχνητής λίμνης.

Η Αρχαία Καλλίπολη καταστράφηκε το 279 π.χ. απ’ τους Γαλάτες ολοσχερώς στο Μουσείο εκτίθενται τα λείψανα της Αρχαίας Καλλίπολης με τα δημόσια κτίρια (ναούς, βουλευτήριο, θέατρο, αγορά, κλπ). 

Επίσης ο ναΐσκος με τα αγάλματα της Δήμητρας και κόρης (στο ίδιο βάθρο) τους ανδρώνες της «γυναικωνίτιδας» το λουτρό, τις αποθήκες, τα κτερίσματα των υστερορωμαϊκών τάφων τα πολυάριθμα νομίσματα, οι επιγραφές, τα ψηφιδωτά δάπεδα, το ρωμαϊκό λουτρό, σφραγίδες, αγαλματίδια, απ’ τα γεωμετρικά χρόνια έως τα παλαιοχριστιανικά.

Η ξενάγηση μέσω του περιμετρικού της λίμνης (από δύο διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις) προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες καθώς διέρχεται περιμετρικά τη λίμνη που την αγκαλιάζουν οι ορεινοί όγκοι της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Θα διαβεί το σημείο που ήταν το ενετικό πέτρινο γεφύρι του «Στενού» και θα σταθεί άναυδος μπρος στα σκελετωμένα σπίτια που φαντάζουν αποστεωμένα στη θέση Βελούχι δίπλα στην Αρχαία Καλλίπολη.

Θα αγναντέψει το ιστορικό κάστρο της Ωριάς με τον Αη – Γιώργη στη Βίγλα του ομώνυμου λόφου με τα χαλάσματα και τα κυκλώπεια τείχη που φυλάνε αναμνήσεις και περάσματα της ιστορίας.

Για το κάστρο της Ωριάς έχουν γράψει αρκετοί συγγραφείς (Aγγλοι, Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί, Έλληνες Ολλανδοί, Ρωμαίοι) μεταξύ αυτών και ο Θουκυδίδης, Στράβων, Λίβιος, Αππιανός, Παυσανίας.



Το Λιδωρίκι είναι κατά κανόνα κτηνοτροφική περιοχή προσφέροντας αρκετά στην τοπική οικονομία .
Ονομαστά και αρκετά περιζήτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, κρεατικά, κλπ).






ΠΗΓΗ. 1. efpalio.wordpress.com
              2. google.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου