ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ, η αγορά της Γροιλανδίας και η Ελλάδα!!!!!

Σε αντίθεση με την Ελβετία (η οποία δεν πωλείται ποτέ), η Γροιλανδία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, όπως σιδηρομεταλλεύματος, μολύβδου, ψευδαργύρου, διαμαντιών, χρυσού, στοιχείων σπάνιων γαιών, ουρανίου και πετρελαίου. 

Η εκμετάλλευση γίνεται πιο προσιτή καθώς οι πάγοι λειώνουν. Η παγκόσμια ζήτηση είναι ισχυρή, οι τιμές είναι υψηλές και η πλοήγηση δεν απαιτεί πλέον παγοθραυστικά. 

Η εξόρυξη πετρελαίου θα είναι τεχνικά εφικτή σε περίπου δέκα χρόνια.

Ήταν η ίδια η κυβέρνηση της Γροιλανδίας που έβαλε το «πωλητήριο» στο στόμα  του Τραμπ σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. 

Επενδυτές ζητούν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας, επενδυτές και οι Έλληνες. 

Ο Μητσοτάκης αρχίζει τα ταξίδια προς τούτο. 
Αλλά γιατί άραγε; 
Θα σωθούν οι Έλληνες από τις επενδύσεις; 
Όχι ασφαλώς. 
Αλλά να πως έχει στηθεί η παγίδα: το χρέος είναι το κόλπο, η μέγκενη του χρέους έχει στηθεί. 
Σε υπερχρεώνουν και ύστερα έρχονται δήθεν για να σε «ξεχρεώσουν», εκμεταλλευόμενοι ό,τι έχεις και δεν έχεις.

Η Γροιλανδία έχει πολλά χρέη. Ο πληθυσμός της ανέρχονταν σε 57.000 κατοίκους το 2018 και τα 2/3 του προϋπολογισμού της εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις της Δανίας. Ιδού το χρέος! Τώρα θέλουν να αλλάξουν αφέντη. 
Σύμφωνα με το BBC, η Γροιλανδία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυτοκτονιών.

Η καναδική εταιρεία AEX Gold ήδη εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού στη ζώνη χρυσού Nanortalik στη νότια Γροιλανδία, σύμφωνα με την Mining Global, μια εφημερίδα ειδήσεων για τα ορυχεία.

Η Γροιλανδία Ruby A/S, με έδρα τη Νέα Υόρκη, άνοιξε την επιχείρηση εξόρυξης Ruby και Pink Sapphire στο Aappaluttoq στη Νοτιοδυτική Γροιλανδία το 2017.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να αγοράσουν τη Γροιλανδία. Το έδαφος βρίσκεται στρατηγικά ακριβώς κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό μεταξύ Καναδά και Ευρώπης. 

Η κυβέρνηση του Προέδρου Andrew Jackson (1829-1837) είχε πρώτη την ιδέα να αγοράσει αυτό το νησί. Ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν προσέφερε στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια για τη Γροιλανδία το 1946, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχτισαν αρκετές στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία όπου υπάρχουν και σήμερα υπολείμματα πυρηνικών αποβλήτων.

Γιατί η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την Γροιλανδία, σήμερα; 
Οι αναλογίες με την Ελλάδα είναι ισχυρές. 
Ο λόγος δεν είναι μόνο γεωοικονομικός, είναι και γεωστρατηγικός. 

Η ένταση με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα καθιστούν τις δύο περιοχές στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και τους κατοίκους τους «πρώτους στόχους»!




ΠΗΓΗ. artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου