ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Ποιοι διαδηλώνουν στο Χονγκ-Κονγκ


Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές και σχεδόν οι μισοί είναι εικοσάρηδες.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. 

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ριζοσπαστικές ομάδες και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών και συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία. 

Ποιοι είναι όμως ακριβώς αυτοί που διαδηλώνουν; 

Την Κυριακή οι διαδηλωτές βγήκαν γι’ ακόμη μία φορά στους δρόμους, στην κύρια διαδήλωση του σαββατοκύριακου και σε ένα αληθινό τεστ για την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, όπως και γι' αυτή των αρχών.

Η διαδήλωση της 18ης Αυγούστου οργανώθηκε από το Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια μη βίαιη οργάνωση που είχε οργανώσει τις γιγάντιες διαδηλώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου στις οποίες είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η "ακτινογραφία" των διαδηλωτών

Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, σχεδόν οι μισοί είναι εικοσάρηδες και σχεδόν όλοι απεχθάνονται την αστυνομία, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που ρίχνει φως στο κίνημα.

Μέσα σε δέκα εβδομάδες κινητοποίησης, η ημιαυτόνομη περιφέρεια είδε εκατομμύρια διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους όπου ξεσπούσαν όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ριζοσπάστες διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, μέχρι και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου όπου εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η αμφισβήτηση γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου με την απόρριψη ενός νομοσχεδίου του Χονγκ Κονγκ για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Από τότε οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία της έρευνας

Ερευνητές τεσσάρων πανεπιστημίων του Χονγκ Κονγκ διεξήγαγαν έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα παρουσιάζοντας το προφίλ των διαδηλωτών στους οποίους τέθηκαν ερωτήσεις στη διάρκεια 12 διαδηλώσεων -- περιλαμβάνονται μαζικές συγκεντρώσεις αλλά και και «κινητές» και «στατικές» διαδηλώσεις. Αποκαλύπτει πως το 54% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και το 46% γυναίκες.

Από τους 6.688 ερωτηθέντες, 77% έκαναν ανώτερες σπουδές και 21% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ηλικίες από 20 έως 29 ετών είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο δείγμα (49%), ακολουθούμενοι από την ηλικιακή κατηγορία 30-39 ετών (19%) και τους κάτω των 20 ετών (11%). Δεκαέξι τοις εκατό ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω. 

Το 50% από αυτούς δηλώνουν ότι προέρχονται από τη μεσαία τάξη, ενώ το 41% «από τη βάση».

Ερωτηθέντες τι τους παρακίνησε να εμπλακούν στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, το 87% δήλωσε πως ήθελε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων. 

Επίσης 95% δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις και το 92% καλεί για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την αστυνομική βία.

Οι "επίμονοι" διαδηλωτές

Την Κυριακή οι διαδηλωτές βγήκαν γι’ ακόμη μία φορά στους δρόμους, στην κύρια διαδήλωση του σαββατοκύριακου και σε ένα αληθινό τεστ για την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, όπως και γι' αυτή των αρχών.

Η διαδήλωση της 18ης Αυγούστου οργανώθηκε από το Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια μη βίαιη οργάνωση που είχε οργανώσει τις γιγάντιες διαδηλώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου στις οποίες είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
«Η πορεία της Κυριακής αναμένεται να είναι άλλη μια συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. 

Ο λαός του Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να ηττηθεί», δήλωσε στο Facebook η βουλευτής Κλάουντια Μο, που υποστηρίζει το φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Η αστυνομία έχει δώσει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση αυτής της συγκέντρωσης σε ένα μεγάλο πάρκο του νησιού του Χονγκ Κονγκ, όμως απαγόρευσε στους διαδηλωτές να κάνουν πορεία στους δρόμους. 

Αυτού του είδους η απαγόρευση αγνοείται συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες από τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Το Σάββατο χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωναν υπό καταρρακτώδη βροχή. 



ΠΗΓΗ. thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου