ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος......


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο – Με την εγγραφή 2.000.000 ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους και την επιστολική ψήφο

Επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δύο εκατομμυρίων ομογενών που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα αφού ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και την Ευρώπη, στήνει μεθοδικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για έναν εκλογικό νόμο τερατούργημα που, αν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες αλλοιώνοντας την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 
Γιατί με διαφορετικά κριτήρια ψηφίζει ένας ομογενής τρίτης γενιάς που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ανεργίας, φορολογίας και φτώχειας από τους μόνιμους κάτοικους της Ελλάδας.
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να στηρίξει επικοινωνιακά το τερατούργημα προβάλλοντας ως πρόσχημα την ενότητα του ελληνισμού. Επιχειρεί επίσης να συνδέσει την ψήφο των ομογενών με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.
Τα δύο εκατομμύρια των ομογενών που πρόκειται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και η επιστολική ψήφος των ετεροδημοτών, προσφέρονται για εκτεταμένη αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών ενώ αφήνουν περιθώρια και για νοθεία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να αντισταθούν στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος που ακυρώνει την ουσία του πολιτεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει στρατηγικά στο έκτρωμα που αλλοιώνει το εκλογικό σώμα το οποίο κατασκευάστηκε στην Πειραιώς πριν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές.
Είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ διαπραγματεύεται κάποιες αλλαγές και είναι έτοιμο να συναινέσει στο έγκλημα κατά της Δημοκρατίας.
Ο εκλογικό νόμος που πρόκειται να κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή περιλαμβάνει τα ακόλουθα.

To νέο εκλογικό σύστημα

Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους, αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, από το 3% ίσως και στο 5%, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους και άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Έλληνες του εξωτερικού. 
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις που εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο δύο βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων, οι οποίες θα προωθηθούν με τη μορφή διαδοχικών νομοθετικών παρεμβάσεων στη Βουλή έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα θα εξελιχθεί και η αναθεώρηση του Συντάγματος για την αποδέσμευση του εκλογικού κύκλου από το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική κατοχύρωση του εκλογικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ώριμη σκέψη απορρίφθηκε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, καθώς οι μονοεδρικές στις οποίες βασίζεται θα μετέτρεπαν τους βουλευτές σε ανταγωνιστές των δημάρχων. 
 Για την ακρίβεια, εξετάστηκε το ενδεχόμενο 100 βουλευτές να εκλέγονται με απλή αναλογική σε ολόκληρη την επικράτεια με λίστα και οι υπόλοιποι 200 σε αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες. 
Μόνο που η Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από τη Γερμανία, οπότε με το που μπήκε στο σχέδιο πάνω στον χάρτη φάνηκαν οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις που θα προκαλούσε αν μεταφερόταν στη δική μας πραγματικότητα.
Η ουσία πίσω από την επισήμανση είναι ότι σε αυτό το επίπεδο θα κυμαίνεται η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος: θα προβλέπει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του. Δηλαδή με 35% θα του δίνονται 35 έδρες ή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες, ως γενική αρχή.

Η ψήφος ομογενών και ετεροδημοτών 

Ο νέος εκλογικός νόμος θα συνδυαστεί (θα είναι βέβαια διαφορετικά νομοσχέδια, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός) με τη μείζονα μεταρρύθμιση της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, αναμένεται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ωκεανία και τις υπόλοιπες ηπείρους. 
 Το θέμα θα συμπέσει και με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. «Το 2021 ο Ελληνισμός θα είναι ξανά ενωμένος και ακμαίος», είναι η φράση που αποτυπώνει το όραμα πίσω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά αναλυτικά το σύστημα της επιστολικής ψήφου, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και αναμένεται να ισχύσει και για τους ετεροδημότες. 
Θα καλυφθούν έτσι και οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Βασικά το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να αυξήσει τη συμμετοχή και να αποτρέψει την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η μετακίνηση σε πρεσβείες και προξενεία. 
Για τους κατοίκους του εσωτερικού που ζουν μακριά από την περιοχή όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, η πρόβλεψη είναι ότι θα λαμβάνουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν την προτίμησή τους και για το κόμμα και βάζοντας σταυρό στον εκλεκτό τους υποψήφιο.
Στην περίπτωση των ομογενών, εβδομάδες προ των εκλογών, τουλάχιστον 25 ημέρες, θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και δύο φακέλους. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι σχετικές προθεσμίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων, με τη σχετική περίοδο να διευρύνεται. 
Στη συνέχεια οι ομογενείς εκλογείς θα ταχυδρομούν τον έναν φάκελο με το ψηφοδέλτιο (Επικρατείας) της επιλογής τους. 
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πού θα γίνεται η διαλογή και το αν θα υπάρχει κάποια απόσταση από την ημέρα της γενικής ψηφοφορίας, ώστε το βράδυ των εκλογών να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι επιλογές των πολιτών και να μη βγαίνουν τα αποτελέσματα τμηματικά. 
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος τους θα προσμετράται ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας. 



ΠΗΓΗ. kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου