ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων

Mε πέντε κλειδιά ξεκλειδώνουν τα… μυστικά των νέων επανυπολογισμένων συντάξεων. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων, ώστε οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως οι παλαιές συντάξεις, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες στη βάση της εξίσωσης «εθνική σύνταξη, συν ανταποδοτική σύνταξη, συν προσωπική διαφορά».

Η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000, οι οποίοι έχουν δει αύξηση) μετά την κατάργηση των μειώσεων του 2019, αλλά δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Το «Eθνος – Συντάξεις και Ασφάλιση» με τη βοήθεια ειδικών και βάσει των νομικών ρυθμίσεων όλων των τελευταίων ετών, αποκρυπτογραφεί τις νέες συντάξεις ώστε οι δικαιούχοι να γνωρίζουν τι θα διαβάσουν στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λάβουν.

Εθνική σύνταξη

Το βασικό ποσό της νέας σύνταξης είναι η εθνική σύνταξη, η οποία είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. 

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ, δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτούνται με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. 

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Για 15 έτη ασφάλισης το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ
  • Για 16 έτη ασφάλισης 353,28 ευρώ
  • Για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ
  • Για 18 έτη ασφάλισης 368,64 ευρώ
  • Για 19 έτη ασφάλισης 376,32 ευρώ
  • Από 20 έτη ασφάλισης και πάνω 384,00 ευρώ.
β) Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο 30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας. 

Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία, οι οποίοι δικαιούνται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (δηλαδή όσοι έχουν από 6.000 ένσημα και πάνω δικαιούνται πλήρες ποσό εθνικής και στην περίπτωση της αναπηρικής σύνταξης).



ΠΗΓΗ. aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου