Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΡΟΞΑΚΙΑ
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 ποτήρι λάδι
- 1 μπέικιν
- λίγο μαγιά
- 1 κιλό αλεύρι (δεν θα το πάρει όλο)
- 1 κουταλιά κακάο
- 1 1/2 ποτήρι καρύδια
- 1 κιλό ζάχαρη (αφαιρούμε από το κιλό, 1 ποτήρι)
- 2 1/2 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι στιμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε το γάλα, το λάδι, τη μαγιά (1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ή ένα μικρό κομμάτι νωπή μαγιά), και το μπέικιν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται, αφράτη.
Για τη γέμιση
Κρατάμε μια χούφτα από τη ζύμη αυτή και την ανακατεύουμε με το κακάο, τα
καρύδια και λίγη κανέλα σκόνη και γαρίφαλο.
Χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε 2 μπάλες και την καφέ επίσης σε 2 μπάλες.
Ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε φύλλο μακρόστενο.
Ρολάρουμε το ένα κομμάτι της καφέ ζύμης, να γίνει σαν φιδάκι και το τοποθετούμε στην άκρη του ανοιγμένου άσπρου φύλλου.
Ρολάρουμε το ένα κομμάτι της καφέ ζύμης, να γίνει σαν φιδάκι και το τοποθετούμε στην άκρη του ανοιγμένου άσπρου φύλλου.
Τυλίγουμε απαλά σε ρολό, κλείνοντας τις άκρες όμορφα.
Στη συνέχεια κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομματάκια.
Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες μπάλες.
Τοποθετούμε τα κομμένα ρολάκια σε λαδωμένο ταψί, όχι κολλητά μεταξύ τους
για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, ώσπου να πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι
Από το 1 κιλό ζάχαρη που έχουμε, κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη (δηλ. δεν βάζουμε όλο το κιλό) και βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το στημένο λεμόνι να βράσουν για 10 λεπτά περίπου σε σιγανή φωτιά.
Όταν τα ροξάκια μας ψηθούν, τα περιχύνουμε με μια μεγάλη κουτάλα με το ζεστό σιρόπι, όπως είναι μέσα στο ταψί.
Τα αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι για λίγη ώρα και μετά τα γυρνάμε
προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.
Όταν δούμε ότι έχουν ποτίσει καλά, τα βγάζουμε από το ταψί και τα
τοποθετούμε σε πιατέλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. tetradiosyntagon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου