Την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως απαραίτητη προυπόθεση για να θεωρείται μια απόλυση έγκυρη, εισάγει για πρώτη φορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως απαραίτητη προυπόθεση για να θεωρείται μια απόλυση έγκυρη, εισάγει για πρώτη φορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια θα ανακοπούν οι αναιτιολόγητες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα οι απολύσεις μισθωτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου επιτρέπονται χωρίς αιτιολόγηση, ενώ μόνο για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου που απολύονταν πριν λήξει η σύμβασή τους απαιτούνταν σπουδαίος λόγος προκειμένου να δικαιολογηθούν.
Αν αυτό δεν θεμελιώνεται, τότε θα μπορεί το δικαστήριο να διατάξει την ακυρότητα της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.
Ταυτόχρονα ο εργαζόμενος έχει δυνατότητα να διεκδικήσει επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση, σε περίπτωση απόλυσης δίχως βάσιμο λόγο, εκτός από την αποζημίωση που καταβάλλεται λόγω της απόλυσης.
Με την επερχόμενη ακυρότητα της καταγγελίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη που κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας
δίχως βάσιμο λόγο, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής του μισθού τους (μισθοί υπερημερίας).
Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται πως από 1/7/2019 οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο αντίστοιχος φόρος στον οποίο υποβάλλονται, κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του Δημοσίου.
ΠΗΓΗ. insider.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου