ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Τα έσοδα από υδρογονάνθρακες να στηρίξουν και ανανεώσιμες πηγές


Είναι πλέον γνωστό ότι ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα «Το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών» που σκοπό έχει να συγκεντρώσει -με βάση το Νορβηγικό πρότυπο- τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κυρίως φυσικό αέριο) προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων συντάξεων των επερχόμενων γενεών. 


Δυστυχώς, το ταμείο αυτό ως συνήθως ιδρύθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με λαϊκίστικο ψηφοθηρικό τρόπο πριν καν ανακαλυφθεί το πρώτο νέο ελληνικό κοίτασμα υδρογονανθράκων.

Στη Νορβηγία το Ταμείο Υδρογονανθράκων δημιουργήθηκε 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου γιγαγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου στην Βόρεια θάλασσα που ήταν το γιγαντιαίο κοίτασμα «Εκοφίσκ». 

Στην συνέχεια, επί 20 χρόνια τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επαναχρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις στην περαιτέρω ανάδειξη του ορυκτού πλούτου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω της κρατικής νορβηγικής εταιρείας Statoil έτσι ώστε να πολλαπλασιάσουν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους. 

Μετά τη λήξη της πρώτης 20ετίας εκμεταλλεύσεων ιδρύθηκε και καθιερώθηκε το νορβηγικό μοντέλο του ταμείου αλληλεγγύης γενεών.


ΠΗΓΗ. slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου