ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Θεατρική παράσταση «Το φως που καίει» το Σάββατο 1 Δεκέμβρη


Μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 1 Δεκέμβρη στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στις 19.00 (ώρα προσέλευσης 18.30). Πρόκειται για το «Φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.



 
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγούνται του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκέμβρη επίσης στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με θέμα: 
«Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Την παράσταση θα παρακολουθήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Το φως που καίει» σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή, όχι μόνο για τον ίδιο τον ποιητή, αλλά και για ολόκληρη τη νεοελληνική λογοτεχνία, μιας και είναι το πρώτο επαναστατικό έργο. 

Ο Βάρναλης δημοσιεύει το έργο το 1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» και το 1933 το επανεκδίδει στην τελική του μορφή. 

Ο Βάρναλης είναι ο πρώτος που καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής δηλαδή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Το έργο είναι μια τολμηρή και πρωτότυπη σύνθεση μεγάλης αισθητικής πνοής. Απαρτίζεται από έναν πρόλογο και τρία μέρη, διαφορετικά μεταξύ τους, με το θέμα όμως να παραμένει πάντα ίδιο. 

Η πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και ο αγώνας του ανθρώπου για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση.

Η συγκεκριμένη παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, κλέβοντας τις εντυπώσεις του κοινού που την παρακολούθησε. 

Η προετοιμασία κράτησε πολλούς μήνες, με σχεδόν καθημερινές πρόβες, με συζητήσεις πάνω στο ίδιο το κείμενο και το περιεχόμενό του. Το σπουδαίο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αξιόλογο για μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, αλλά αποτελεί και απόδειξη πως μέσα από τη θεατρική ομάδα αναπτύσσονται αξίες ανεκτίμητες και αναγκαίες στη διαπαιδαγώγηση των νέων κομμουνιστών.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη.
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης.
Κινησιολογία - Χορογραφίες: Άννα Λιανοπούλου.
Υπεύθυνη της ομάδας για τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ: Άννα Λουκίδη - Ανδρέου.
Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου.
Μακιγιάζ: Φαίδρα Κοντόρα - Παπαδοπούλου

Παίζουν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Άννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική Συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας

Στο πιάνο ο Δημήτρης Ανδρονιάδης.


ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου