Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά ζυγούρι ή προβατίνα
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 1 κιλό αλεύρι
- 1.5 κούπα ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε και ξαφρίζετε το κρέας έως να μαλακώσει ώστε να ξεκοκαλίζεται.
Μετά το τσιγαρίζετε μαζί με 100γρ από τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο με μισή κούπα ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το ξαναβράζετε με 1 λίτρο νερό επί 30 περίπου λεπτά.
Το αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ, με το αλεύρι, ανάλογο νερό και λίγο ελαιόλαδο κάνετε ζύμη και ανοίγετε 8 φύλλα.
Ψήνετε στο φούρνο 3 από αυτά.
Ξεκοκαλίζετε το κρέας, το τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύετε καλά με τα κρεμμύδια.
Λαδώνετε το σινί (παραδοσιακό ρηχό ταψί)*, στρώνετε 3 άψητα φύλλα λαδωμένα, από επάνω ένα ψημένο κόβοντας και τεμαχίζοντας ότι περισσεύει, ρίχνετε τα κομμάτια στο σινί και βάζετε μια στρώση από τη γέμιση.
Κάνετε 2 ακόμα στρώσεις με ψημένο φύλλο και γέμιση και από επάνω βάζετε τα άλλα 2 άψητα φύλλα.
Γυρίζετε τα πάνω και κάτω άψητα φύλλα που εξέχουν ώστε να κλείσει η πίτα (να γίνει ο κόθρος όπως λένε στο Ζαγόρι), τη λαδώνετε και την ψήνετε στους 180 °C επί 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
Σερβίρεται ζεστή ως κύριο φαγητό.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. iliochori
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου