ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πως οι αγρότες εξαπατήθηκαν με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι (NTOKIMANTEΡ)






Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ.Τ.Ο., «μεταλλαγμένων») υποτιτλίστηκε στα ελληνικά από τον Γεωσκώληκα.








Αυτή τη φορά το ντοκιμαντέρ, που αφορά το γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι, μας έρχεται από τις Φιλιππίνες, όπου το καλαμπόκι έχει κεντρικό ρόλο στη διατροφή.



Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε μελέτη της οργάνωσης  MASIPAG (Συνεργασία Επιστημόνων κι Αγροτών για την Ανάπτυξη).  Η μελέτη εστιάζει στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του γενετικώς τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού στη ζωή των αγροτών μετά από 10 χρόνια καλλιέργειάς του.



Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις μαρτυρίες των αγροτών –καλλιεργητών γ.τ. καλαμποκιού. Μας μιλούν για το πως εξαπατήθηκαν από τους πολλά υποσχόμενους νέους σπόρους, καθώς αντί να αυξηθεί το εισόδημά τους, βούλιαξαν στα χρέη εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και των εισροών τους (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων). 

Ταυτόχρονα η χρήση του γ.τ. καλαμποκιού μαζί με τα συνοδά προϊόντα οδήγησε στη διάβρωση του εδάφους και την αύξηση των προσβολών από έντομα, που πληθαίνουν διαρκώς και γίνονται όλο και πιο ισχυρά. 

Η εξάπλωση των υβριδίων και εν συνεχεία των γ.τ. σπόρων οδήγησαν στην απώλεια του παραδοσιακού καλαμποκιού, το οποίο για αιώνες μπορούσαν άφοβα να καταναλώνουν, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους.



Οι αγρότες  βρέθηκαν λοιπόν με λιγότερα έσοδα, εξαιτίας των παραπάνω, να χρεώνονται σε εμπόρους-τοκογλύφους και εγγυητές δανείων, για να μπορούν να ξαναγοράσουν γ.τ. σπόρους και τα συνοδά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, που η καλλιέργειά τους απαιτεί. Ένας φαύλος κύκλος που μόνο μια νέα γεωργία μπορεί να σπάσει: ένα μοντέλο που δίνει ξανά στον αγρότη τον έλεγχο των σπόρων. Ένα μοντέλο που δίνει ξανά ζωή στη Γη και τον γεωργό.



Η οργάνωση MASIPAG έχει ένα πλήθος δράσεων. Βασικό μέρος τους αποτελεί η εκπαίδευση στη βιολογική γεωργία, παρέχοντας έτσι την απαραίτητη γνώση, ανοίγοντας ένα δρόμο- διέξοδο από την ασφυκτική κατάσταση, στην οποία βρέθηκε ο μικρός καλλιεργητής καλαμποκιού.



Είναι ένα  ακόμη ντοκιμαντέρ – μαρτυρία για το πλήγμα που θα μπορούσε να υποστεί η Ελλάδα και οι μικροί της αγρότες από ενδεχόμενη έγκριση καλλιέργειας Γ.Τ.Ο.   

Ένα ντοκιμαντέρ επίκαιρο, ειδικά τώρα που οι πιέσεις στην Ε.Ε. αυξάνουν για την επέλαση των γενετικά τροποποιημένων. 

Καθώς η γλώσσα των βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων «εμπλουτίζεται» με όρους όπως «αειφορία» και με «ενδιαφέρον για τον αγρότη και τη γη», είναι χρέος μας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και να αντισταθούμε στη διαστρέβλωση της αλήθειας.


Ας αξιοποιήσουμε τη γνώση αυτή κι ας τη διαδώσουμε πριν να είναι αργά.



Ευχαριστώ την οργάνωση MASIPAG που μου επέτρεψε να ανεβάσω το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στο κανάλι του Γεωσκώληκα και ειδικά τον κο Alfie Pulumbarit για την ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία. Δείτε περισσότερα για το πλούσιο έργο της οργάνωσης στη σελίδα της: www.masipag.org



Ως συνήθως η ολοκλήρωση του υποτιτλισμού δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρομή των φίλων εκείνων, που με τις γνώσεις τους βοήθησαν στην ορθή απόδοση εξειδικευμένων όρων. 

Ευχαριστώ για τη συνεισφορά τον φίλο, βιοκαλλιεργητή, γεωπόνο και πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέα Βαρώτσο και τον κ. Δημήτρη Κοντοδήμα, Γεωπόνο και Ερευνητή στο Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού  Ινστιτούτου. 

(Θυμίζω ότι και οι δύο αυτοί επιστήμονες μοιράζονται τις γνώσεις τους στα δωρεάν μαθήματα οικολογικής γεωργίας, που γίνονται κάθε χρόνο στο Οικοσχολείο, στο κτήμα του φίλου βιοκαλλιεργητή Θόδωρου Αρβανίτη).



Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας ενάντια στους Γ.Τ.Ο και ειδικά στην ενημέρωση των αγροτών μας. Ένας εύκολος τρόπος είναι η διάδοση ντοκιμαντέρ, σαν κι αυτό που ακολουθεί!


Ευχαριστώ
Γιώτα Καραδήμα



(Για την ενεργοποίηση υποτίτλων πιέστε το αντίστοιχο εικονίδιο στην κάτω δεξιά γωνία του βίντεο)



ΠΗΓΗ.  teleytaiaexodos
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου