ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

H περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό ή ως διαρθρωτικό μέτρο;


 
H περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό ή ως διαρθρωτικό μέτρο; 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τι πρόκειται να συμβεί με το μείζον, όπως εξελιχθεί, θέμα.


Διότι από τη μία, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αποδείξει –τουλάχιστον αν δεν υπάρξει σαφής επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στο β’ εξάμηνο- ότι μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και χωρίς τη μείωση των συντάξεων. Από την άλλη όμως, οι προειδοποιήσεις για μη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων πέφτουν βροχή και έρχονται από πολύ ψηλά.

Η έκδοση της εγκυκλίου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις αλλά στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι το περιεχόμενό της δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάθε χρόνο υπογράφει τη σχετική εγκύκλιο και ζητά από τις υπηρεσίες να αποτυπώσουν οικονομικά τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. 

Από τη στιγμή που το ψηφισμένο από τη Βουλή μεοσπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπει την περικοπή των συντάξεων, οι οδηγίες δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές. 

Από την άλλη, αυτό το οποίο θα αποτυπώσουν οι υπηρεσίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προφανώς και δεν είναι δεσμευτικό για το τελικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού. Εδώ δεν είναι δεσμευτικό το προσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

 Έτσι, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, προφανώς και θα αποτυπωθεί εκ νέου στον προϋπολογισμό.

Αν πάντως η εγκύκλιος Χουλιαράκη έχει «τυπικό χαρακτήρα» οι προειδοποιήσεις ξένων αξιωματούχων, οίκων αξιολόγησης κλπ είναι πέρα για πέρα ουσιαστικές. Χθες ήρθαν δύο ακόμη «χτυπήματα»: Ένα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ένα από την S&P.

«Το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, είναι σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Αλλά δεν τελειώνει η επενέργεια των προγραμμάτων. Ναι, το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε κατάσταση σαν να μην υπήρξε ποτέ πρόγραμμα». 

Η δήλωση ανήκει στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία μπορεί να μην έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα των συντάξεων ωστόσο από το πνεύμα των δηλώσεών της είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση στην γερμανική κυβέρνηση για έγκριση αλλαγών επί των συμφωνηθέντων. Άλλωστε, αντίστοιχο ήταν το πνεύμα και όταν ερωτήθηκε για το θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. 

Η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για «ανταλλαγή» του δημοσιονομικού μέτρου με το θέμα των προσφύγων.

Οι έμμεσες προειδοποιήσεις δεν λείπουν ούτε από την έκθεση που εξέδωσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors. 

Ναι μεν προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές» από την άλλη όμως προειδοποιεί: «θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές πάλι σε σταθερές αν , αντίθετα με τις προσδοκίες μας, υπάρξουν αντιστροφές μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί ή αν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από ότι αναμένουμε, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή ή τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η μη μείωση των συντάξεων είναι εφικτή. 

Μπορεί να επιτευχθεί με την αναστολή και του πακέτου με τα αντίμετρα. 
Ενδεχομένως να προκύπτει μια διαφορά μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (πχ εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αυξήσεις του επιδόματος τέκνων που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα έχουν ήδη προχωρήσει) και αυτή όμως μπορεί να καλυφθεί υπό την προϋπόθεση της ορθής εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. 

Αν από την άλλη το μέτρο των συντάξεων αντιμετωπιστεί ως «μεταρρύθμιση» τότε θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο επικοινωνιακό πλαίσιο ώστε να μην υπάρξει αντίδραση από τις αγορές.



ΠΗΓΗ. thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου