ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας από τη νέα χρονιά.......




Διπλή μείωση – σοκ θα έχουν από 1.1.2019 οι κύριες συντάξεις χηρείας. Η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί επί της βάσης υπολογισμούς τους, δηλαδή τη σύναξη του θανόντος, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους. 


Σύμφωνα με «Τα Νέα» το νέο έτος οι περικοπές στις κύριες συντάξεις χηρείας θα κινηθούν έως και το 66%. Και αυτό γιατί οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά τη 12η Μαΐου 2016 συντάξεις χηρείας πρέπει να επανυπολογιστούν βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. 

Ειδικότερα θα πρέπει να επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις που έπαιρναν οι θανόντες συνταξιούχοι εφόσον είχαν εκδοθεί προ της 12ης Μαΐου 2016. Έπειτα θα πρέπει να επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις χηρείας τις οποίες λαμβάνουν οι δικαιούχοι μετά το θάνατο των συζύγων τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνη Κουρουκλή ίσως υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο επιζών σύζυγος που λάμβανε 1500 ευρώ να πέσει με τον νέο τρόπο υπολογισμού στα 520 ευρώ.

Πέρα όμως από τις δραστικές περικοπές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, πλήγμα μεγάλο αποτελούν και τα ηλικιακά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης θανάτου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου η σύνταξη να χορηγείται χωρίς χρονικό περιορισμό. 

Αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου, τότε λαμβάνει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για μία τριετία και μετά επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. 

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα είτε ο ίδιος ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω θα χορηγείται ολόκληρη.



ΠΗΓΗ. newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου