Το ντίνκελ (Dinkel) είναι δημητριακό της ίδιας οικογένειας με το σιτάρι.
Σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν.
Επίσης, το αλεύρι ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ιδιότητα του αυτή δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από αυτό το αλεύρι, την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.
Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού, ενώ η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του.
Περιέχει επίσης σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
Είναι πηγή γλουτένης.
Η διαθρεπτική ανάλυση θα δώσει για τα 100γρ. ψημένου ψωμιού, ενέργεια περίπου στις 260-280kcal, υδατάνθρακες 55-60γρ., πρωτεϊνη 12-14γρ. και λιπαρά οξέα 2-3γρ.
Πώς θα το φτιάξετε
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης Dinkel
- 20γρ. μαγιά νωπή (ή 10γρ. ξηρή)
- 20γρ. αλάτι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
- 20γρ. ζάχαρη καστανή (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
- 20γρ. ξίδι (ή 4 κουταλάκια του γλυκού)
- 670γρ. νερό (ή 3+1/3 κούπες του τσαγιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ, τη ζάχαρη, τη μαγιά το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά.
Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και το ξίδι.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά.
Κόβουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα κομμάτια, πλάθουμε σε μορφή φραντζόλας και τοποθετούμε σε λαδωμένες φόρμες του κέικ.
Αφήνουμε τις φόρμες να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένες για 30-40 λεπτά.
Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 210 ˚C.
ΠΗΓΗ. mbike.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου