Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Η θεατρική παράσταση «Μετά τη Βάρκιζα» στο θέατρο «Αλκμήνη»

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-2-2017
Το έργο «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15, στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλέφωνο κρατήσεων: 210.3428.650 - 697.8603.947). 

Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, 
Τσαμπίκα Φεσάκη, 
Ειρήνη Πολυδώρου, 
Μάνος Κωστής, 
Σάββας Πογιατζής, 
Κωστής Σαββιδάκης. 

Μουσική: Τάσος Σωτηράκης. 

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. 
Επιμέλεια κοστουμιών - σκηνικών: Ευθύμης Τζώρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Αννυ Ζερβού.

Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και ιστορικά ντοκουμέντα. Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, μια μάνα - χήρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δύο γιων της. 

Προσπαθεί να συμφιλιώσει τα παιδιά της, τους συστήνει ουδετερότητα, παροτρύνει τον μεγάλο γιο να υπογράψει Δήλωση για να μην τον κυνηγούν, παρακαλεί τον μικρό να δεχτεί τις διαφορετικές ιδέες του αδελφού του, ενώ συμβουλεύει τη μικρή της κόρη να μην ανακατεύεται. 

 Ομως, τα γεγονότα σύντομα μετατρέπουν την ελπίδα σε εφιάλτη, την αγάπη σε φόβο και το φόβο σε συμφορά. Μια ιστορία που φωτίζει την αγωνία του ανθρώπου και όλες τις μεγάλες οδύνες του. Οι ήρωές του σε ένα διαρκή αγώνα ζωής και θανάτου, με την ελπίδα να πεθαίνει και να ανασταίνεται.

«Μια αληθινή ιστορία που την άκουγα παιδί», σημειώνει ο Μυρώδης Αδαμίδης. «Θυμάμαι στο σχολείο να έχω απορίες για κάποια πράγματα και να μην παίρνω απαντήσεις. Ρωτούσα τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τους θείους μου και μάθαινα άλλα πράγματα. 

Αυτά που η επίσημη ιστορία έκρυβε και κρύβει. Ενιωσα λοιπόν την ανάγκη, μέσα από έναν άλλο δρόμο, αυτό του θεάτρου, να καταθέσω την αλήθεια που δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία. 

Την αλήθεια όπως την βίωσε μια μεγάλη μερίδα του αγωνιζόμενου λαού μας. Με το έργο αυτό επιχειρώ να καταθέσω αυτό που μου αναλογεί, αυτό που μέσα μου επιμένει να με συγκλονίζει. Πόνος, περηφάνια, μνήμη, προβληματισμός. 

Η Ελλάδα και η πρόσφατη ιστορία της. Η δύναμη του καλού και οι "δαίμονες" του κακού. Οι αγωνιστές και οι πατριδοκάπηλοι διώκτες τους. Η ζωή και ο θάνατος».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ