ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΒΕΡΩΦ - Τιμή στις αλύγιστες αγωνίστριες που βρέθηκαν στα κελιά τους

ΚΥΡΙΑΚΗ 22-11-2015




Εκδήλωση τιμής για τις αλύγιστες αγωνίστριες των Φυλακών Αβέρωφ οργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστεί μουσική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα, αφιερωμένη στις κρατούμενες των Φυλακών Αβέρωφ, από το συγκρότημα της ΚΝΕ και ομάδα νέων ηθοποιών και χορευτριών. 

Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση αρχειακού υλικού που αφορά τη δράση και τη ζωή των γυναικών στις φυλακές και τις εξορίες, μέρος της έκθεσης «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης», που παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


 Στο κάλεσμα που έχουν ετοιμάσει οι Οργανώσεις αποτυπώνονται ένα μικρό δείγμα του αρχειακού υλικού, των ντοκουμέντων και των μαρτυριών, καθώς και ένα σύντομο ιστορικό της λειτουργίας των φυλακών και της ζωής των γυναικών κρατούμενων σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, το κάλεσμα αναφέρει: «Οι Φυλακές Αβέρωφ, που βρίσκονταν στην οδό Αλεξάνδρας, χτίστηκαν το 1892, με αρχικό σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως Εφηβείο. Πολύ σύντομα, όμως, χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων, ανδρών και γυναικών.

Στην Κατοχή αποτέλεσαν το δεσμωτήριο εκατοντάδων αντιστασιακών αγωνιστών και αγωνιστριών. Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας και το Δεκέμβρη του '44, τα κτίρια της οδού Αλεξάνδρας χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων. 

Συγκεκριμένα, το 1947, μεταφέρονται από την οδό Θεμιστοκλέους 1.200 γυναίκες. Τη διετία που ακολουθεί φτάνουν τις 1.300 γυναίκες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν κομμουνίστριες. 

Συνολικά στη διάρκεια του Εμφυλίου και μετά οι κρατούμενες φτάνουν τις 3.000, με ποινές από 5 έως 15 χρόνια κράτησης. 

Μαζί με τις κρατούμενες μάνες τους, στις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών βρέθηκαν και 80 - 100 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας....ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου